От трибуната на форума „Енергетика без граници – от национален към регионален подход” Бойко Борисов помоли генералния директор на „Росатом” Сергей Кириенко да признае публично, че обявената първоначална цена на АЕЦ „Белене” от 4 млрд. евро е била грешна, за да може преговорите да продължат, предаде "Фокус".

По българските сметки цената за АЕЦ "Белене" не трябва да надвишава 5 млрд. евро, докато Русия настоява, че не може да свали под 6,4 млрд.

"Сядам пак да преговарям, само ако г-н Кириенко бъде любезен да излезе и да каже : "това беше грешка, ние сме съучастници в тази грешка, обявихме на българското общество 4 млрд., при положение, че знаем, че тя е над 6 млрд. (говорим само за руската част от проекта) и сега ние сме готови да участваме, признавайки пред обществото грешката си, която сме сътворили и да гарантираме с пари построяването на централата”, категоричен бе министър-председателят.
Според него Кириенко ще бъде доблестен и ще си признае грешката.

„И нека и нашият президент да каже колко са се договорили. Идете и при Станишев – да сложим днес картите на масата”, каза още Борисов и призова журналистите да попитат президента Георги Първанов каква е реалната цена на АЕЦ „Белене”.
„Не случайно завчера Първанов като говори, на него тези въпроси не му се задават, а мен ме преследвате на всяко кьоше. На него такъв конкретен въпрос – „извинете, все пак, след като казвате, че ГЕРБ е по-лош от Тройната коалиция, как се договорихте за „Белене”, той реално колко струва – 4 млрд. ли или 6, и за вас разлика от 2 млрд. евро разлика ли е или не е? И той би трябвало най-после да каже нещо конкретно. А не да ни обяснява как пада първият сняг, кога пада, защо пада, как ГЕРБ е по-лош, затова че усвоява еврофондовете", добави премиерът.

По думите му има двама инвеститори, които заявяват участие и енергийният министър Трайчо Трайков ще разговаря с тях днес. Като трети инвеститор се смята Сърбия и днес също ще има среща на ниво министри по този повод.

"От българския бюджет няма да излезе и един лев за АЕЦ "Белене". България повече пари за "Белене" няма", категоричен бе Бойко Борисов.

"Руската държавна компания "Росатом" ще може да предаде първи блок на АЕЦ "Белене" през 2016 г. , а втори - през 2017 г. и така България ще изпревари много страни от Балканския регион, които са дали заявки за изграждане на атомни централи", заяви от своя страна в речта си по време на форума самият Сергей Кириенко, цитиран от БТА.
"Проектът ще предостави 2,5 млрд. евро поръчки за български компании, най-вече за машиностроителния комплекс на централата. 8000 работни места ще бъдат открити при строителството на централата. На едно работно място в АЕЦ "Белене" ще има от пет до седем места в икономиката", добави той.

Кириенко бе категоричен, че безопасността на реакторите в АЕЦ "Белене" е поколение 3 плюс и няма нищо по-съвременно създадено в света.
"Руското ноу хау предпазва да не се стига до ядрена авария, има и защита от падането на тежък товарен самолет, нещо което никога досега не е правено. От екологична гледна точка проектът също е безопасен. Можем да дадем гаранция, че атомната централа ще работи 60 години, а Русия е задължена да осигури гориво за целия експлоатационен период и ще прибира отработеното ядрено гориво", посочи още той, но не коментира нищо за цената.

От своя страна говорителят на "Росатом" Сергей Новиков заяви, че съществува договор за АЕЦ "Белене", с който е посочена твърда цена от 4 млрд. евро, но също така там е записано, че съществува ескалация (инфлационна). Новиков припомни, че от подписването на договора през 2006 г. са изминали 4 г. и цената се е променила.