За да запази дейността на банковата група КТБ, при нейното оздравяване БНБ заедно с правителството ще предприеме действия за увеличаване на капитала й. В рамките на законовите си правомощия БНБ ще разпореди увеличението му да се поеме от държавната Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете, заяви управителят на БНБ Иван Искров.

Държавата ще даде възможност на миноритарните акционери да участват в увеличението на капитала на КТБ преди държавата да влезе чрез ФГВБ и ББР, обяви министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от в. "Труд".

За да се запази финансовата стабилност на страната, БНБ с пълната подкрепа на правителството:
  • ще възложи на квесторите да осигурят пълен анализ и оценка на активите и пасивите на банковата група от независим външен одитор за срок от десет дни;
  • ще бъдат предприети действия за отписване на капитала на акционерите на банковата група и отнемане на техните права в съответствие с предвидените от закона процедури, уточни управителят на БНБ.
Двете дружества - КТБ и бившата „Креди Агрикол – България“ (банковата група КТБ), не са фалирали - мерките са взети с цел оздравяването им, подчерта Иван Искров. Недостигът на ликвидност в банковата група КТБ е изолиран случай от цялата банкова система и не е свързан с функционирането на останалата част от банковия сектор, каза още той.

Правителството и БНБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти. Необходимите действия ще бъдат предприети до 20 юли тази година, изтъкна управителят на БНБ.

Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество ще отворят на 21 юли в 9.00 часа.

Назначените квестори в бившата „Креди Агрикол – България" са Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчева; отстранени са от длъжност членовете на Управителния и на Надзорния съвет на банката.