Американският държавен секретар Рекс Тилърсън увери, че Съединените щати са готови да помогнат на испанските власти след атентата в Барселона.

"Терористите из цял свят трябва да знаят, че САЩ и съюзниците им са решени да ги открият и изправят пред съда", каза Тилърсън на пресконференция във Вашингтон с японския министър на външните работи Таро Коно и министрите на отбраната на двете страни.

ЕС е готов да окаже пълна подкрепа на Испания в борбата с тероризма, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ТАСС.

"Европа стои рамо до рамо с Барселона. Мислите ни днес са с жертвите на нападението и всички засегнати. Ще окажем пълна подкрепа на Испания", каза Туск.

Русия е готова да предостави цялата нужна подкрепа на Испания при разследването на терористичния акт в Барселона, ако такава бъде поискана, заяви председателят на руската парламентарна комисия за международни отношения Леонид Слуцкий.

Отново терористичен акт, отново в голям европейски туристически център. Този път Барселона. Почеркът е един почти навсякъде, а именно нападение срещу мирни и невъоръжени граждани. На такива новости е невъзможно да се привикне, винаги се изпитва болка и потрес“, заяви Слуцкий.
„С терористите трябва да се борят чрез съвместна борба на целия свят“, добави той.

НАТО изрази пълната си подкрепа за Испания и готовност заедно да се борят с тероризма, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

"Осъждам ужасяващото нападение в Барселона. Мислите ми са в всички пострадали. Ние сме заедно с Испания в борбата с тероризма", каза Столтенберг.