Последните данни показват, че Обача печели поне 303 гласа в 538-членната избирателна колегия.

Мит Ромни призна загубата си. Той събира 206 гласа.

"Това, което прави Америка велика, е разбирането, че имаме обща съдба, че всички имат задължения един към друг", отбеляза американският президент пред хиляди ликуващи свои привърженици, които викаха и го аплодираха бурно, скандирайки "Още четири години!".

Той благодари на обикновените хора, които са го направили по-добър президент чрез своите лични истории.
„Днес задачата да направим нашия съюз по-добър продължава. Продължава благодарение на вас. Ние сме американско семейство, което се издига или пада като една нация”, добави Обама, цитиран от БГНЕС и "Фокус".
Той благодари на всички, които гласуваха, заявявайки, че техният глас е бил чут, както и на онези, включили се в кампаниите, защото неговият предизборен щаб е "най-добрият в историята на политиката".

Преизбраният държавен глава благодари и на опонента си от Републиканската партия за оспорваната предизборна кампания и обеща да обсъди с него начините за постигане на напредък в САЩ.
"Това бе трудна надпревара, защото и двамата обичаме страната си", добави Обама.

Президентът изказа специални благодарности и на „воина” – вицепрезидента Джо Байдън.
"Благодаря на Джо Байдън, той е най-добрият вицепрезидент, за когото някога съм можел да мечтая", добави Обама.

"Днес, въпреки трудностите, които изживяваме, никога не съм бил изпълнен с по-голям оптимизъм за бъдещето на Америка и ви моля да запазите този оптимизъм. Вярвам, че всеки един, независимо кой е, откъде идва, какъв е цветът на кожата му, дали е азиатец или испаноговорящ, дали е с правилна или обратна сексуална ориентация, може да успее в тази страна. Живеем в най-великата страна на Земята", каза още Обама.

Президентът призна, че за да може страната да върви напред "са нужни компромиси", предаде Франс прес, цитирана от БТА. Той очаква да работи заедно с лидерите и на двете основни партии с цел да бъде намален федералният дефицит, да се промени данъчният кодекс и да бъде решен проблемът с имигрантите. Една от основните му задачи, посочи президентът, е да освободи САЩ от зависимостта от чужд петрол.

"В страна с 300-милионно население демокрацията може да бъде шумна и сложна, с политически и идеологически разногласия. С края на изборите това няма да се промени. Политическите лидери ще продължат да са на различни позиции, понякога сериозно. Напредъкът на страната няма да бъде равномерен. Но има неща, на които можем да стъпим: икономиката се възстановява, десетилетието на войни върви към края си", подчерта още президентът.

Обама не пропусна възможността, както и по време на кампанията, да се обясни в любов на съпругата си Мишел.
"В дните на предизборната кампания цяла Америка се влюби в теб", каза развълнувано президентът. Той благодари и на дъщерите си Саша и Малия и заяви, че се гордее с тях. 
И трите излязоха с него на подиума преди произнасянето на победната му реч.

В Чикаго, където Обама е израснал, се събраха хиляди негови привърженици, както и активистите от предизборния му щаб. Най-големият град в САЩ - Ню Йорк, също не скри предпочитанията си към сегашния президент. Към Таймс скуеър се стекоха жители и гости, които скандираха името на Обама. Такива сцени можеха да се наблюдават и в други райони на мегаполиса. Шофьорите натискаха клаксоните, макар това да е забранено, но полицейските патрули не реагираха, макар че в други дни всеки може да получи глоба до 300 долара.

Барак Хюсеин Обама влезе в историята на 4 ноември 2008 година, когато с лекота победи републиканеца Джон Маккейн и стана първият чернокож президент на САЩ. Той положи клетва на 47-годишна възраст и стана и първият американски държавен глава, роден на Хаваите.
След преизбирането си Обама отново влезе в историята като едва вторият демократ, който печели втори мандат от времето на Втората световна война насам.

Избори в САЩ - снимки