Словенските власти ще получат от Германия около 400 гранични полицаи, предаде БНР. Те ще окажат логистика на местните си колеги за направление и контрол на невиждания досега поток от бежанци, движещи се по „балканския път“ целенасочено към Австрия и Германия.

ЕС смята да убеди бежанците да чакат в Гърция за безплатни билети за самолет до страни, предоставящи им убежище, вместо да вървят пеша през Балканите.

По време на срещата в Брюксел (на 25-и октомври) Словения не се съгласи да приема повече мигранти, защото не е балканска държава.

"Ние сме част от Централна Европа и освен това сме в Шенген", каза словенският министър на външните работи Карл Ерявец, цитиран от БГНЕС. Той категорично отхвърли предложението на властите в Загреб влаковете от Хърватия да преминават през Словения без да спират до австрийската граница. Това ще означава, че Словения не спазва Шенгенските правила, които сме длъжни да спазваме, каза още Ерявец.

Вижте снимки >>>

Междувременно остри критики към Виена и Берлин отправи за пореден път баварският министър-председател Хорст Зеехофер. Той обвини канцлерите на двете държави, че  "заедно са решили“ да отворят границите на Австрия и Германия за бежанците, но не са предвидили последствията. 

В самата Германия местните власти заявяват, че са на предела на възможностите за осигуряване на подслон и храна на всички, които искат да останат на нейна територия и критиките към канцлера и правителството растат. 
В различните провинции се преминава към екстрени мерки за търсене на първоначален подслон на мигрантите. 

Летище Темпелхоф приюти бежанци

Старото летище Темпелхоф в Берлин посрещна първата група от стотина бежанци, съобщи БТА. Войници, пожарникари и доброволци сглобиха спешно 72 палатки с легла на два етажа във високите 18 метра хангари.

Във всяка палатка има по пет двуетажни легла, но са необходими повече мобилни тоалетни, тъй като наличните са недостатъчни. Поради липсата на душове в хангара бежанците ще трябва да ходят до квартален басейн, за да се къпят.
Двата хангара могат да поемат общо до 1200 души, посочи общината.

Деветдесетте центъра за настаняване на мигранти в Берлин са препълнени, което налага спешни мерки за осигуряване на подслон.
Откакто през 2008 г. беше затворено, старото летище е любимо място за отдих за берлинчани, които пускат хвърчила, карат ролери по пистите или организират пикници.