Търговски кораб в Червено море бе поразен при атака с дрон, която вероятно е извършена от йеменските бунтовници хуси, предаде Асошиейтед прес, като се позова на съобщение на Британската агенция за морска търговия.

Нападението стана в момент, в който американските военноморски сили решиха да изпратят обратно в САЩ самолетоносача "Дуайт Д. Айзенхауер". В продължение на осем месеца той участваше в акции срещу нападенията на хусите срещу търговското корабоплаване в Червено море. Действията на йеменските бунтовници доведоха до драстично ограничаване на корабоплаването по маршрут, който е от решаващо значение за азиатските, близкоизточните и европейските пазари, отбелязва АП.

Днешната атака бе извършена на разсъмване край бреговете на контролирания от бунтовниците пристанищен град Ходейда, се казва в изявлението на Британската агенция за морска търговия. По кораба има щети, но всички на борда са в безопасност, пише още в изявлението, без да се уточнява степента на щетите.

Британската компания за морска сигурност "Амбри" идентифицира въпросния кораб като контейнеровоз, плаващ под либерийски флаг към китайския пристанищен град Циндао.

Засега хусите не са коментирали случая.

Йеменските бунтовници започнаха да атакуват търговски кораби в Червено море през ноември и определят кампанията си като проява на солидарност с палестинците в ивицата Газа. Оттогава те извършиха над 60 нападения срещу конкретни плавателни съдове, превзеха един кораб и потопиха още два. При атаките на йеменските бунтовници загинаха общо четирима моряци.

В отговор САЩ застанаха начело на военноморска коалиция, която от януари насам нанася въздушни удари по обекти на йеменските бунтовници.

Американският самолетоносач "Дуайт Д. Айзенхауер", който е базиран във военноморската база "Норфолк", щата Вирджиния, се завръща у дома след повече от осеммесечно бойно разположение, което според ВМС е най-осезаемият му военен ангажимент от Втората световна война насам. Мястото му ще заеме базираният в Сан Диего, щата Калифорния, американски самолетоносач "Теодор Рузвелт", който днес пусна котва южнокорейското пристанище "Пусан", за да участва във военноморски учения на фона на продължаващото напрежение между Сеул и Северна Корея. След приключването на маневрите "Теодор Рузвелт" ще отплава към Червено море.