Това съобщи премиерът Бойко Борисов, след като направи инспекция на строежа на 4-ти километър. Стойността на сградата е 108,2 млн. лв., като останалите пари ще бъдат преведени в края на тази или началото на следващата година, уточни той, цитиран от КРОСС.
До август 2011 г . София ще има мултифункционална спортна зала, обяви Борисов, въпреки призивите дори на сините строежът да бъде замразен.

Още преди дни от СДС остро възразиха да се строи спортната зала за десетки милиони от фискалния резерв насред кризата. Днес отново от Синята коалиция призоваха премиера да спре строежа. Освен това сините имали информация, че техническата експертиза на обекта е с много грешки.

Кой извършва контрола и строителния надзор при строежа на Спортната зала, попита и депутатът от СК Михаил Михайлов.

Лидерът на СДС Мартин Димитров апелира към премиера и за още нещо - да се отложи създаването и финансирането на т.нар. Български Лувър. Стартът на проекта за музей на съвременно изкуство в столицата беше даден преди дни пак лично от Борисов. Тогава, запитан дали да се дават 25 млн. лева, колкото ще струва Българският Лувър, е добра идея, той отговори, че това е инвестиция, която ще донася пари от билетчетата на туристите.

Днес пък той бе категоричен, че има нужда от построяването на спортната зала
"Обещали сме спортна зала на София. Когато са били предишните на власт, са продали спортните зали, приватизирали са ги, върнали са ги на реститути. Искам само да им припомня, че като бях кмет откупих от реститутите спортна зала "Триадица". Сега там тренират хиляди деца. В новата спортна зала децата ще тренират, ще създават характери и ще се създават мъже и жени на България", заяви Борисов, цитиран от БГНЕС. Той дори обеща, че ще тренира в залата.

Премиерът бе запознат с подробностите около напредналия строеж лично от президент на "Главболгарстрой Холдинг" АД Симеон Пешев. Той увери, че са направени 13 технически експертизи, според които е установено, че всички строителни дейности вървят без проблем. Такава техническа експертиза беше изискана от Комисията за борба с корупцията.

Новата спортна зала ще побира около 16-17 000 души. Тя ще бъде на шест етажа, като в нея ще има и двуетажен гараж само за служители. В сградата ще може да се тренират 22 видове спорт и да се провеждат първенства. Тя ще е подходяща и за концерти, тъй като теренът й ще позволява да се строят сцени и да влизат ТИР-ове.


Снимки от строежа и инспекцията на Борисов