Това стана ясно в началото на първия етап по реализацията на проекта, предаде агенция „Фокус”. Лично министър-председателят Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов разгледаха помещенията на бъдещия музей.

Квадрант 500 включва комплекс от сгради, собственост на Министерството на културата, в площта между бул. „Васил Левски” и улиците „Московска”, „19 февруари” и „Оборище”. За ремонта са осигурени 2,5 млн. лв. европейските средства и 15 млн. лв., заложени в бюджета за тази година и до средата на 2011 г., обясни Борисов.

"Нека малко да ви обясня икономиката, защото явно слушате едни експерти, които се изказват всеки ден. Ние инвестираме в индустрия, с тези пари, които влагаме сега, те ще се върнат и мултиплицират", така премиерът отговори дали не е по-добре по време на криза да се замразят подобни проекти, цитира го "Дневник". 
"Министър Рашидов не случайно обясни, че 40 млн. души посещават Флоренция и остават по 100 евро за билетчета. Тези пари в условия на криза са инвестиция, която донася пари", заяви още Борисов.

Ремонтът и реконструкцията ще стане за 2-3 години, в момента текат конкурси, обясни пък Рашидов.
Тази година за първи път от 20 години ще бъдат отпуснати пари за дейности за откупуване на картини за музейния ни фонд, съобщи той министърът.
„След като България има прекрасен университет, заслужава да има и прекрасен музей”, коментира още Рашидов, който благодари на няколко пъти на премиера  и на финансовия министър Симеон Дянков, който не успя да дойде за събитието.

Освен това днес Бойко Борисов подари за фонда на Българския музей оригинална графика на Пикасо, както и две картини на Шагал и на Салвадор Дали, които ще бъдат изложени в наши музеи. Обикновено картините на тези художници са не по-евтини от 1 млн. евро, каза Рашидов. Графиката на Пикасо не е много скъпа и е намерена „почти без пари – за 5000 лева, „на ръба на дарението”.
Тече конкурсът за архитектурен проект за изграждането на музея за модерно изкуство, за неговото откриване ще бъдат дарени 10 картини на световно известни автори, съобщи Рашидов.

Вижте снимки и видео  от мястото на бъдещия нашенски Лувър