Китайският лидер Си Цзинпин е казал на украинския президент, че Китай няма да продава оръжия на Русия. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски на  съвместна пресконференция късно снощи с американския президент Джо Байдън в рамките на срещата на върха на страните от Г-7 в Италия.

По думите на Зеленски, предадени от Ройтерс и БТА, това е станало по време на телефонен разговор между него и китайския лидер. Украинският президент не уточни кога се е състоял разговорът със Си Цзинпин.

Междувременно Джо Байдън даде надежда на Украйна, че скоро ще може да засили собствената си противовъздушна отбрана с допълнителни системи "Пейтриът" от чужбина, съобщи ДПА.

Байдън съобщи на пресконференцията със Зеленски, че пет страни вече са поели ангажимент за доставка на батареи "Пейтриът" и други системи за противовъздушна отбрана.

САЩ са уведомили също така държавите, на които са обещали такива системи, че те все още трябва да чакат.

"Всичко, с което разполагаме, ще отиде в Украйна, докато не бъдат удовлетворени нейните нужди", каза президентът на САЩ.

След това САЩ ще изпълнят ангажиментите, които са поели и към други държави.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза, че партньорите им са знаели, че Украйна се нуждае от поне седем такива системи. Той заяви, че възможността за получаване на пет от тях е била обсъдена и "партньорите работят по нея".

Ракетната система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" е една от най-модерните в света. Тя може да се използва срещу вражески самолети, балистични и крилати ракети.

Джо Байдън и Володимир Зеленски подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност, насочено към укрепване на отбраната на Украйна. Същевременно президентът на САЩ заяви, че страната му продължава да не подкрепя използването от Украйна на оръжия с голям обсег на територията на Русия.

Ройтерс отбелязва, че Байдън е заявил това дори след като неотдавна позволи на Киев да извършва ограничени нападения с оръжия с малък обсег на действие точно от другата страна на руската граница - за да се засили отбраната на Харков и областта.

"Има голям смисъл Украйна да може да поразява или да се сражава срещу това, което преминава през тази граница. Що се отнася до оръжията с голям обсег... ние не сме променили позицията си по отношение на това", каза Байдън, цитиран и от БТА.