Софийският градски съд не даде ход на делото срещу Васил Божков. Днес трябваше да се проведе първо заседание, разпоредително, по делото срещу бизнесмена, по което е подсъдим по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

Причината за отлагането е това, че съдът не е разпоредил призоваването на пострадалите страни за днешното заседание. Делото бе отложено за 5 юли от 11:30 часа. Прокурор Ангел Кънев поиска да не се дава ход на делото, тъй като не са призовани пострадалите лица - братята Цветомир и Боян Найденови. Иска му бе уважен от съда. 

Той обясни още, че Министерство на финансите е депозирало по делото граждански иск, който трябва да бъде обсъден от съда и страните дали да бъде приет. Искът е относно причинени вреди на държавата, стойността му е обвързана с щетите, които, според прокуратурата, са причинени на бюджета.

Кънев посочи че свидетелите по делото са над 200, но ще има такива, които ще бъдат заличени, а и защитата на подсъдимите се очаква да направи искане за евентуалното не разпитване на някои от тях. Прокурор Кънев допусна, че делото може да приключи в разумен срок, около година и половина.

Васил Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавна комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева, като са събирани много по-ниски такси.

Прокурор Ангел Кънев

Снимка: БТА

На съд са предадени десет лица. Васил Божков, като организатор и ръководител на групата, а останалите девет - като участници в нея. Това са Тодор Марков, Пламен Георгиев, Огнемир Митев, Йоана Чолакова, Елена Динева, Борис Бекяров, Александър Тумпаров, Георги Попов и Александър Георгиев.

Снимка: БТА

Божков заяви извън съдебната зала, че ще иска делото да се гледа по съкратената процедура. Той ще иска да бъдат разпитани 15-16 свидетели, които са важните, вместо 300. Той отново не пропусна да каже, че делото е скалъпено от Борисов и Пеевски. По думите му сред свидетелите имало чистачки, камериерки и негови служители отреди 10 години и показанията им били незначителни. Божков добави, че иска процесът да приключи бързо и да не се точи 10 години.

Снимка: БТА

Спорът, от който тръгна разследването срещу него е как е трябвало да бъде облагана лотарията след 2015 г. - с 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра или с 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони. Божков е плащал такса върху комисионните, а разследващите изчислиха, че е трябвало да плати такса върху залозите и така са калкулирани загубите за бюджета.

От своя страна Божков твърди, че е бил изнудван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да плаща 20% от печалбата на лотарията, като обясняваше, че е дал директно на Борисов и на бившия финансов министър Владислав Горанов над 60 млн. лева. По неговите твърдения беше образувано и досъдебно производство, но прокуратурата го прекрати в края на миналата година.