Русия обяви днес, че е свалила през нощта 87 украински дрона, повечето от които - над южната Ростовска област, предадоха ТАСС и Франс прес, на които се позова БТА.

Щабът на руската т. нар. специална военна операция в Украйна се намира в граничещия със съседната държава регион, посочва АФП.

В същото време украинските въоръжени сили обявиха, че са свалили 7 от 14-те ракети и всичките 17 дрона при руски атаки. ПВО е свалила цели над седем украински региона.

МО на Русия: Отразихме украинска терористична атака 

През нощта беше предотвратен опит на киевския режим да извърши терористична атака с безпилотни летателни апарати от самолетен тип... Общо 87 украински дрона бяха свалени над руски региони", каза в изявление руското министерство на отбраната.

Четири пети от безпилотните летателни апарати - общо 70 единици, са били унищожени над Ростовска област. Над Курска и Воронежка област са били свалени по шест дрона, над Белгородска и Волгоградска - по два, и един - над анексирания Кримски полуостров.

Няма данни за пострадали хора. Атаките обаче са довели до спиране на тока в няколко населени места в Ростовска област, а отломки от свален дрон са причинили леки щети на резервоар в петролна база във Воронежка област, съобщиха местните власти.

Украйна, която бе нападната от Русия преди повече от две години, атакува редовно обекти в съседната страна, най-вече енергийна инфраструктура. Киев обеща да пренесе бойните действия на руска територия в отмъщение за многобройните атаки на украинска територия, отбелязва АФП.

Откъде руската армия е стреляла по Украйна

Силите за противовъздушна отбрана на Украйна са свалили 7 от 10-те крилати ракети Х-101/Х-555. Русия е изстреляла и три балистични ракети "Искандер-М", както и една балистична ракета въздух-земя "Кинжал".

Агенция Укринформ, цитирайки командващия украинските военновъздушни сили Николай Олешчук, съобщи откъде са били изстреляни руските ракети и дронове, предаде БТА.

10 крилати ракети Х-101/Х-555 са били изстреляни от стратегически бомбардировачи Ту-95 МС от зоната над Саратовска област. Три ракети "Искандер-М" са били изстреляни от окупирания Крим и от Краснодарския край. Ракета Х-47M2 "Кинжал" е била изстреляна от въздушното пространство над Тамбовска област.

Губернаторът на Запорожка област заяви, че ракета е поразила район без постройки и жилища, като засега няма данни за щети и жертви.

Украинските военновъздушни сили са унищожили и 5 безпилотни летателни апарата над Днепропетровска област, съобщи нейният губернатор, като оттам също няма данни за пострадали хора и материални щети.

Случайно или не нападенията от двете страни на фронта идват в деня, в който Г-7 даде ясен сигнал за продължаваща подкрепа за Украйна (със заем от 50 млрд. долара), а президентът на САЩ Джо Байдън подписа с украинския си колега Володимир Зеленски 10-годишен договор в областта на сигурността. Съгласно споразумението, САЩ ще предоставят "дългосрочна материална, обучителна и консултантска, поддържаща, разузнавателна, охранителна, отбранително-промишлена, институционална и друга подкрепа за развитието на украинските сили за сигурност и отбрана, способни да защитават суверенна, независима и демократична Украйна и да възпират бъдеща агресия".