Медицинските маски свършват

stat
15:58  |  2 ноември 2009 | Общество / Автор Виктор Стефанов /    |  видео
Малките деца са най-уязвими Малките деца са най-уязвими
Сн.: Bulphoto
Видео: Маските в аптеките свършиха

Психозата от евентуална зараза със свински грип се увеличава. Вече е обявена грипна епидемия в четири областите - Търговище, Ямбол, Стара Загора и Карлово, и в общините - Никопол, Бургас, Самоков, Варна, Шумен, Ловеч и Враца. Смъртните случаи станаха три.
Медицинските маски в аптеките в Хасково например вече свършиха. Петя Табакова, председател на местното сдружение на аптекарите, обяви че наличността в пловдивските складове просто е изчерпана, поради свръхтърсенето на продукта, предаде агенция "Булфото".
Във Варна също са свършили медицинските маски по аптеките, съобщи БГНЕС, като се позова на информация от местни фармацевти.
В складовете, които снабдяват аптеките в Габровска област, липсват количества антивирусен препарат „Тамифлу” и предпазни санитарни маски, стана ясно днес след заседанието на Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания, който обяви епидемия на територията на цялата областта, предаде "Фокус".
По-рано днес министърът на здравеопазването Божидар Нанев препоръча болните да си останат в къщи, а здравите да не посещават места, на които се струпват много хора. Препоръчително е също да се носят и предпазни маски и да се спазва добра лична хигиена. В момента България е в предепидемична ситуация, регистрираната заболяемост от грип е 132 на 10 хиляди души, съобщи пред журналисти националният консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова. За обявяване на грипна епидемия трябва да се достигне заболяемостот 198 на 10 хиляди души, което означава, че в рамките на една седмица броят на болните трябва да нахвърли 150 хиляди души.
У нас от грип са болни в момента около 100 000 души, обяви по-рано д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването. Според него страната вече е в грипна епидемия и тя е предизвикана от вируса на новия грип A (H1N1) и за това нямало никакво съмнение.
Кожухарова коментира, че грипният вирус А (H1N1) е вирус като всички останали, адаптиран за разпространение между хората. Той не се отличава по нищо от останалите вируси, клиничната картина, която предизвиква, също не се отличава, допълни Кожухарова.
Обобщената характеристика на Световната здравна организация (СЗО) за този вирус е, че сред заболелите преобладават предимно млади хора, което е типично за грипа. Най-често от болнично лечение се нуждаят съвсем малки деца. От всички възрастови групи от болнично лечение имат нужда между 1 и 10 процента, които са по-тежко протичащите случаи.
При 10 до 25 на сто от лекуваните в болница пациенти е имало нужда от лечение в интензивно отделение. В световен мащаб досега смъртен изход е регистриран при от 2 до 9 процента от хоспитализираните в болници. При бременните жени вероятността да има нужда от интензивно лечение в сравнение с останалото население е десет пъти по-висока.
Тежко протичане и неблагоприятен изход от инфекцията на грипния вирус А (H1N1) най-често е документирано при наличие на предразполагащи заболявания, като хронични заболявания на дихателната система, включително астма.
В момента СЗО съобщава, че всички изолирани вируси А (H1N1) са чувствителни на антивирусните препарати "Тамифлу" и "Реленца" и потвърждава препоръката си да се използват именно те за лечение. Грипните епидемии продължават между 4 и не повече от 8 седмици, съобщи Кожухарова. Медикментите не бива да се използват за самолечение, а само по лекарска преценка, предупреди министър Божидар Нанев.

Вижте снимки

Вижте видео от варненските аптеки


Последно в Общество


Радев обречен да трупа точки

Първите 12 месеца на президента Румен Радев показват устойчиви нива на доверие от около 60% и на недоверие – около и под 30%.