Алексей Навални бе осъден на три години и половина затвор условно, предадоха ТАСС и Франс прес, цитирани от БТА. Той остава под домашен арест до влизане на присъдата в сила.

Олег Навални бе осъден на 3,5 години затвор ефективно. Той ще излежи присъдата в затвор с общ режим и бе арестуван още в съдебната зала.

Удряйки по масата с юмруци, Алексей Навални обвини руското правосъдие, че присъдата срещу брат му цели да бъде упражнен натиск върху него. Алексей Навални е един от най-известните критици на президента Владимир Путин, когото обвинява за ширещата се корупция.

Вижте снимки от заседанието >>>

"Какво правите? Това е някаква свинщина. Какво е извършил, та го хвърляте в затвора?",
цитира Интерфакс Алексей Навални след огласяването на присъдата на брат си.

Той призова привържениците си да излязат да протестират на улицата.

Тази вечер се очаква демонстрация на Манежния площад, край Кремълската стена.
Във Фейсбук повече от 16 000 души са заявили, че ще участват в нея.

Защитата каза, че ще обжалва присъдата, според която всеки от братята ще трябва да плати и глоба от 500 000 рубли (близо 7170 евро).

Алексей Навални бе обвинен, че заедно с брат си Олег е присвоил 27 милиона рубли (около 360 000 евро) в ущърб на компанията "Ив Роше" и още 4,4 милиона рубли (63 080 евро) от дружеството "Многопрофилна процесингова компания", заради което обвинението поиска за тях съответно 10 и 8 години лишаване от свобода.

Съдът задължи двамата да изплатят на "Многопрофилна процесингова компания" равностойността на присвоеното.

Край сградата на съда днес се бяха събрали към 100 души - повечето журналисти и блогъри.
Полицията ги предупреди, че ако се опитат да нарушат обществения ред, ще им бъде потърсена отговорност, съобщи московското управление на МВР, цитирано от ТАСС.

Франс прес съобщи за един задържан.

Вчера се разбра, че съдът е пренасрочил огласяването на присъдата от 15 януари на 30 декември, посочва Интерфакс.
Ведомството е обяснило пред агенцията, че присъдата вече е била написана от съдията Елена Коробченко.

Изтеглянето на съдебното заседание за огласяване на присъдата породи предположения, че властите са искали да предотвратят евентуални масови протести, избирайки днешната дата, когато в Русия вече започва подготовката за посрещането на празниците - Новата година и и Коледа по Юлианския календар, отбелязва Асошиейтед прес.

"Кремъл няма намерение да коментира
днешната присъда срещу братята Навални",
заяви Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин.

През юни тази година Руският Следствен комитет възбуди дело за кражба на картина, открита по време на обиск в дома на Алексей Навални.

Миналата година градския съд в Киров го призна за виновен в присвояването на средства от държавното предприятие "Кировлес" и го осъди на пет години лишаване от свобода. След няколко месеца съдът в Киров замени присъдата от 5 години затвор на опозиционера с условна.