Магистратите разпоредиха Навални да бъде арестуван в съдебната зала, предаде Интерфакс, цитирана от БТА. Сложени му бяха белезници и той бе изведен под стража.

Навални участва в организирането на вълна от протести срещу руския президент Владимир Путин и е активен критик на корупцията в Русия.

Съдът определи Навални като организатор и ръководител на кражба на имущество в особено големи размери - дървен материал за близо половин милион долара.
Според разследването опозиционерът е разработил престъпния си план като съветник на местния губернатор Никита Белих. Навални действал съвместно с бизнесмена Пьотър Офицеров, също осъден днес  - на четири години затвор и също арестуван.

Съдът реши, че са неоснователни твърденията на Навални, според които обвинението е политически мотивирано. Съдията Сергей Блинов наблегна върху "тежестта на престъплението" и "опасността за обществото".

Той мотивира извода, че Навални е виновен със самопризнанията на бившия директор на "Кировлес" Вячеслав Опалев, сключил сделка със следствието и получил условна присъда. Също и с данни от записани телефонни разговори и електронна кореспонденция на подсъдимия, получени незаконно според неговите адвокати.

Днешното съдебно заседание бе отразено от над 100 руски и чуждестранни журналисти, по-специално от Европа, Япония и САЩ. Според руски правозащитници делото срещу Навални е политическо.

Европейският съюз заяви, че присъдата на Алексей Навални повдига сериозни въпроси за правовата държава в Русия.

Вчера Навални бе регистриран като кандидат на опозиционната партия РПР-ПАРНАС в предстоящите избори за кмет на Москва. Говорителката му Анна Ведута обаче заяви, че той няма да участва в изборите, а директорът на неговия предизборен щаб Леонид Волков призова за бойкот на вота, предаде ИТАР-ТАСС.

Реакцията на Европа

"Обезпокоени сме от осъждането на Навални. Но се надяваме, че пътищата за обжалване на присъдата не са изчерпани и че присъдата може да бъде променена на апелативна инстанция", заяви Филип Лайо, говорителят на френското министерство на външните работи.

Подобна беше реакцията и на британския министър на външните работи Уилям Хейг, който в акаунта си в Туитър написа, че правосъдието в Русия е "селективно" и че присъдата срещу Навални не е в съответствие с "международните задължения на Русия в областта на правото".

Берлин обвини руското правосъдие в липса на безпристрастност, предаде Ройтерс. "Характерът на процеса и суровата присъда са още едно доказателство, че руската съдебна система не е независима", заяви Маркус Льонинг, представителят по въпросите за човешките права на германското външно министерство.

Бившият руски олигарх Михаил Ходорковски, който излежава 11-годишна присъда след процес, който мнозина възприеха като политически, определи присъдата на Навални като предвидима и неизбежна и призова руснаците да окажат съпротива на "руската репресивна машина", предаде Франс прес.