Доц. д-р Орхан Исмаилов е бивш кадър на ДПС, но премина към Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) на Корман Исмаилов, която е част от Реформаторския блок.

Зам.-министърът бе назначен преди няколко дни със заповед на премиера Бойко Борисов.

Днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира пред БНТ:

"Орхан Исмаилов е представител на протурската партия "Свобода и единство". Има декларация на НФСБ за оттегляне подкрепа от кабинета, днес ще го обсъдим с коалиционния ни партньор ВМРО и ще получите повече информация, след като вземем общо решение".

Той бе категоричен, че е напълно възможно подкрепата за кабинета да бъде оттеглена до дни.

Пред в. "Сега" Симеонов бе още по-твърд, заявявайки, че е национално предателство "турски агент" да заема поста на зам.-министър на отбраната. Това е гавра с българския народ, добави той.

Няма условие към кабинета за оттегляне на Исмаилов, все още не сме го обсъдили с НФСБ, затова е рано да обявим позицията си, заяви по-късно днес лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в кулоарите на парламента, предаде БГНЕС.

На въпрос дали в ПФ имат проблеми с Исмаилов, той отговори, че коалицията "има проблем с всички партии на етническа основа" и фактът, че той идва от партията на Корман Исмаилов "поражда определени размисли".

"От една страна, той има необходимата професионална квалификация и това е безспорно. Нас ни притеснява, че вероятно това е кандидатура на НПСД", каза Каракачанов.

Орхан Исмаилов е бивш зам.-председател на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) и бивш член на Комисията по разкриване на досиетата. Роден през 1979 г. в Търговище, той завършва военния университет “Васил Левски” и право във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”. През 2012 година става доцент с монографичния труд „Защита на класифицираната информация в условия на кризи – стратегически приоритет на политиката за национална сигурност“.  

ГЕРБ ще обсъжда с партньорите

Позицията и мнението на ПФ за зам.-министъра на отбраната ще бъдат разгледани и обсъдени на среща с коалиционните партньори, заяви пред журналисти Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Тази среща по всяка вероятност ще се проведе в НС. Ще излезем с обща позиция и всяко мнение, изразено преди тази среща, ние от ГЕРБ ще считаме, че е неофициално“, добави тя.

Тя не отговори на въпрос дали са склонни да предложат Исмаилов да бъде освободен от поста.

Корман Исмаилов: Атаката е от агенти на ДС

Атаката срещу Орхан Исмаилов идва от ретроградни среди, предимно агенти и доносници на тоталитарната, комунистическа Държавна сигурност заради участието му в Комисията по досиетата, коментира Корман Исмаилов. 

"Чувстваме се комфортно, защото когато има еднакви атаки и от националисти, и от ДПС значи сме на прав път", добави той.

И подчерта, че няма сериозни аргументи да се иска оттеглянето на Орхан Исмаилов от поста, който е бил съгласуван с ГЕРБ и лично с Бойко Борисов. Затова от НПСД не биха приели условие - оттегляне срещу подкрепа за управляващата коалиция .

Корман Исмаилов посъветва зам.-министъра да съди Симеонов заради думите му, че е бил агент.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев пък коментира, че гледат еднакво и на българи, и на турци, защото всички са български граждани. Изборът е на военния министър Николай Ненчев, така че няма как да оттеглим неговото предложение и подписа на премиера, добави лидерът на ДСБ, цитиран от БТА.

Лидерът на СДС и икономически министър Божидар Лукарски пък каза:

"Аз съм сигурен, че след преговорите ПФ няма да оттегли подкрепата си. Това е назначение, което всъщност е в разрез с политиката на ДПС, кадрите, които НПСД подготвя, реално се борят с този модел. Мисля, че не трябва да се създават драми от това и да не бързаме".

Назначаването на Орхан Исмаилов е удар срещу ДПС, защото през годините тя си изработи ореола на единствената партия, чрез която българските турци могат да достигнат до високи постове - около такова мнение се обединиха в ефира на TV7 социологът Кольо Колев и математикът проф. Михаил Константинов.
Според тях обаче така се създава напрежение в коалицията и Реформаторите дърпат тигъра за опашката.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За заканата на ПФ срещу зам.-министър

АНКЕТА: Одобрявате ли състава на правителството?