ЕС публикува новия пакет от санкции срещу Русия заради ролята й в украинската криза, предаде БТА. Те влизат в сила от днес.

В решението е включен списък на 12 руски фирми от отбранителната индустрия, сред които заводите на марката "Калашников", както и "Уралвагонзавод" и "Оборонпром".

Влизат и пет руски банки - Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, ВЕБ и Росселхозбанк.

Вижте снимки >>>


Добавени са 24 имена на хора, за които се приема, че имат отношение към кризата в Украйна.
Сред тях са Александр Захарченко (министър-председател на т.нар. "Донецка народна република"), неговият "военен министър", ръководителят на Донбаската народна милиция, Геннади Ципкалов (министър- председател на т.нар. "Луганска народна република"), Юрий Воробьов (зам.-председател на Съвета на федерацията на Руската федерация), Владимир Жириновски (член на Съвета на Държавната дума на Русия), както и зам.-председатели на руската Дума.

Новите санкции включват физически или юридически лица, образувания или органи, които осъществяват сделки със сепаратистките групировки в украинския регион Донбас.

"За да се окаже натиск на руското правителство е целесъобразно да се приложат допълнителни ограничения на достъпа до капиталовия пазар за определени финансови институции, с изключение на установените в Русия институции с международен статус, създадени съгласно междуправителствени споразумения с Русия, в които Русия е един от акционерите", пише в публикацията на ЕС.

От санкциите остават незасегнати организациите, които извършват дейност основно в сектора на космическата индустрия и ядрената енергия.

Забраняват се пряката или непряката продажба, доставка, прехвърляне или износ на стоки и технологии с двойна употреба, независимо дали те са с произход от ЕС, на физически или юридически лица, образувания или органи в Русия, включени в днешния ограничителен списък.

Санкциите в сферата на отбранителната индустрия не засягат гражданското въздухоплаване, космическата дейност, както и поддръжката на гражданските ядрени обекти.

Санкциите по отношение на отбранителната индустрия и производството и разпространението на енергоносители ще бъдат прилагани спрямо договори, сключени от днес нататък, но няма да засягат вече действащи споразумения.

От днес нататък ЕС забранява прякото или непрякото отпускане на нови заеми или участието в споразумение за отпускане на нови заеми с падеж над 30 дни на всички юридическа лица, образувания или органи, включени в днешните списъци.

Руските власти реагираха негативно и с недоумение на поредния списък със санкции.

"Тези санкции не могат да бъдат нито разбрани, нито обяснени, особено на фона на руските усилия за спиране на кръвопролитията и за мирно решаване на конфликта в Югоизточна Украйна", заяви Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин.

Русия ще реагира на новите санкции на ЕС спокойно и адекватно, каза руският външен министър Сергей Лавров.

„Ние ще реагираме спокойно, адекватно, преди всичко изхождайки от нуждата да защитим нашите интереси”, обясни той в ефира на телевизия Россия 1, предаде "Фокус".

Вторият пакет ответни мерки на Русия срещу западните санкции е готов, но Москва се надява, че здравият разум ще победи и мерките няма да бъдат необходими, стана ясно вчера.
Русия вече наложи ембарго на редица храни.

САЩ също ще наложат по-строги санкции върху секторите на финансите, енергетиката и отбраната на Русия заради незаконните й действия в Украйна, обяви вече президентът Барак Обама.

АНКЕТА: Приемате ли прилагането на икономически санкции с геополитически цели?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За новите санкции, наложени от ЕС на Русия