Новите икономически санкции на ЕС забраняват финансирането на дълга на три големи руски компании от сектора на отбраната и на три други компании от енергийния отрасъл, посочи Европейският съвет, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

Новите санкции влязоха в сила на 12 септември.

Дълговото финансиране на три големи руски компании в областта на отбраната и три големи компании в областта на енергетиката е забранено, в това число във връзка с търговията с облигации и акции със срок на обращение 30 дни”, се посочва в съобщение.

Също така ЕС е забранил на своите компании да доставят стоки с двойно предназначение на девет смесени предприятия в отбранителния сектор на Русия.

Санкции се въвеждат и срещу пет държавни банки
, държавна собственост, допълва ДПА.
Европейски граждани и компании няма да могат повече да им предоставят заеми.

Европейският съвет съобщава и за санкции срещу 24 физически лица - на тях се налага забрана за пътуване в ЕС и замразяване на авоарите, допълва ДПА.

"Тези хора са замесени в действия срещу териториалната цялост на Украйна. Сред тях са и нови ръководни фигури на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, членове на ръководството на Крим, както и руски олигарси и политици", посочва Европейският съвет.

Санкциите ще засегнат и проекти в областта на петролодобива.
Според санкциите няма да бъдат предоставяни услугите, необходими за проучването на петролни находища в Арктика, за дълбоководното проучване на петролни находища и за проекти в областта на шистовия петрол, посочва ДПА.

Според европейски източник забраната може би ще визира петролните компании "Роснефт" и "Транснефт", както и петролния клон на газовия гигант "Газпром".

САЩ и ЕС са на път да спрат операции за милиарди за разработване на петролни находища, извършвани от най-големите енергийни компании, в това число "Ексънмобайл" и "Бритиш петролиъм", предаде по-рано Ройтерс, като се позова на Блумбърг. САЩ ще последват ЕС със сходни мерки, в това число и забраната на износа на американско оборудване за специални проучвателни дейности, които руснаците не могат сами да извършат, защото нямат подобно оборудване, казаха американски представители.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой посочи, че ЕС може да отмени санкциите срещу Русия след оценка на напредъка по прилагането на мирния план в Украйна, предаде Франс прес.
Оценката ще бъде направена до края на септември.
Той прикани още от сега ЕК и Службата за външно действие на ЕС да започнат да подготвят предложения за промяна, временно прекратяване на действието или отмяна на пакета от санкции.

В четвъртък вечерта Барак Обама обяви, че САЩ също ще наложат санкции в петък.

"Ние ще задълбочим и разширим санкциите срещу финансовия, енергийния и отбранителния сектори на Русия", посочи Обама.

Отговорът на Русия

Русия изрази съжаление във връзка с приетото от ЕС решение за налагане на поредния пакет от санкции.

„Съжаляваме за приетото решение за въвеждане на поредните санкции от страна на ЕС. Нееднократно сме изразявали своето несъгласие и неразбиране по повод на тези санкции, каквито са били приемани и по-рано”,
заяви прессекретарят на Кремъл, Дмитрий Песков, и добави, че Москва смята тези ограничителни мерки за незаконни.

Той каза още, че решението на ЕС буди недоумение на фона на усилията на Русия през последните дни, включително и мирните инициативи на президента на Русия Владимир Путин.

Песков призна, че санкциите представляват „известен дискомфорт за руската страна”, но посочи, че от тях ще пострадат и европейските компании и данъкоплатци.

Политиката на ЕС да продължи с налагането на нови санкции срещу Русия е неприятелска проява, която противоречи на интересите и на двете страни, заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от БНР.

По думите му, тези санкции са нелегитимни според международно-правните норми, тъй като подобни ограничения могат да се въвеждат само с решение на СС на ООН.

Директорът на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин заяви междувременно, че санкциите на Запада няма да окажат влияние на постъпленията в руския бюджет, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

„Но, взимайки под внимание външната несигурност, твърде рано е да се дават оценки в средна и дългосрочна перспектива”, заяви той.

Вторият пакет ответни мерки на Русия срещу западните санкции е готов, но Москва все пак се надява, че здравият разум ще победи и тези мерки няма да бъдат необходими, заяви по-късно Андрей Белоусов, помощник на президента Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

Контрасанкциите може да ограничат вноса на автомобили и някои стоки на леката промишленост.

Русия вече наложи ембарго на редица храни.

"Има цяла редица неселскостопански стоки, където нашите (най-вече европейски) партньори зависят повече от Русия, отколкото Русия от тях. Това се отнася, например, за вноса на автомобили, най-вече употребявани автомобили, някои стоки на леката промишленост, които можем да произвеждаме и сами. Не всички, някои видове облекло", посочи Белоусов.