Руснаците обвиняват в измама строителната фирма на Стамат Стаматов "Ес Пи Ес" ЕООД, която им продала вече ипотекирани от нея имоти в няколко ваканционни селища в "Слънчев бряг".

"За да станем не само на хартия стопани на собствените си жилища, нас ни принуждават да ги плащаме повторно на банката, в която те са заложени. Строителят ни излъга и скри от нас този факт", каза един от протестиращите.
"Трябваше спешно да летя до България и на търг да купя собствения си апартамент, за който имам нотариален акт и където живея от три години", оплака се една от потърпевшите.

Протестиращите се срещнаха българският консул в Москва Ангел Георгиев, на когото връчиха адресираното до премиера Бойко Борисов писмо.
"Ще се обърнем към всички възможни институции, ще го изпратим по компетентност във Външно министерство и оттам към съответните институции за разследване на това, дали има налично престъпление или не при извършването на съответните сделки", посочи Ангел Георгиев.

Според Александър Кривенцов - организатор на акцията, целта на пострадалите собственици е не само да си върнат имотите. "Искаме да предпазим потенциалните купувачи на недвижимост в България от нашите грешки, защото се оказва, че законите в тази европейска страна не защитават техните права", изтъкна той.

Над 110 хиляди руснаци имат недвижими имоти по Южното Черноморие у нас, обявиха през лятото от Националното сдружение за недвижими имоти по повод сигнали за имотни измами. Тогава бе посочено, че има случаи, при които са искани незаконно допълнителни средства в новозакупени ваканционни имоти от собствениците им. Подобни проблеми обаче е имало и в Русия.
Сред измамените се оказа и руският певец от български произход Филип Киркоров.

В момента 90% от покупките на ваканционни имоти по Българското Черноморие са от руски граждани, сочи проучване на Arco Real Estate.