650 млн. евро е общата сума на инвестициите, а търговските площи ще бъдат около 600 хил. кв. м., съобщава в. "Стандарт".
Първи беше "Пфое мол", зад който стои "Люк" АДСИЦ на Карл Хайнц Пфое. През лятото отвори врати и "Мол Варна", в който инвеститор е "Интерсервиз Узунови". В момента собственик на мола е най-големият частен холдинг в строителството и развитието на имоти във Великобритания "Милър дивелъпмънтс", който придоби собственост срещу 120 млн. евро. Това е най-високата цена, платена за търговско-развлекателен център у нас.
През първата половина на 2009 г. ще бъде открит "Варна тауърс", в който са инвестирани над 40 млн. Той ще разполага с две офис кули и търговска площ от 52 000 кв. м. "Галерия Варна" ще бъде построен на терен, недалеч от мебелната палата. Инвеститор е "Глобъл трейд къмпани", в съдружие със собствениците на парцела Тони и Калоян Икономови, които изграждат 37 000 кв. м площи за отдаване под наем. Върху руините на завод ВАМО в първата половина на 2010 г. трябва да бъде реализиран "Черно море парк" на "ЕЦЕ проектмениджмънт". Инвестицията е около 150 млн. евро. Новият шопинг комплекс ще има над 56 хил. кв. м чиста наемна площ, от които 50% са вече отдадени. В него ще има над 220 магазина. Завършването е планирано за 2010 г. По-голямата част от площите в изграждащия се "Гранд мол" вече са отдадени под наем. Продължителността на договорите е между 10 и 30 години. В списъка влизат "Карфур" и кино "Арена". Общият брой на магазините е 220. "Гранд мол" ще бъде първият по рода си fashion мол у нас.
Пряка конкуренция се очаква на бул. "Владислав Варненчик", където върви строителството на "Оркид мол" в непосредствена близост до "Варна мол". Проектът ще бъде завършен едва в началото на 2009 г. Комплексът ще разполага с 51 хил. кв. м чиста търговска площ. Инвеститорът "Оркид дивелопмънтс" предвижда да вложи около 140 млн. евро.