От трибуната пред събралото се множество Кънчо Бонев, зам.-председател на Обединено гражданско сдружение, прочете декларация, адресирана до кмета на община Варна, председателя на Общинския съвет и ръководството на фирма „Пазари”, съобщи БГНЕС.
Декларацията съдържа четири искания, а от утре ще влезе в обръщение сред наемателите и като подписка. Исканията на търговците са: намаляване на високите наеми, определени миналата година според тях под давлението на арестувания общински съветник Веселин Данов; прекратяване на краткосрочните договори под 1 година и премахването на депозита за три месеца и половина напред; задължително договаряне с тях, а не ултимативно налагане на условията и обществено обсъждане на проекта за реконструкция на пазара.
Търговци коментираха, че ако в моловете наемът бил между 10 и 15 евро на кв. м., за пазарните площадки те трябвало да плащат до 25 евро. Адвокат Веселин Панов призова наемателите да не внасят искания от тях депозит, нито да плащат високите наеми, докато не им бъдат предоставени новите договори. По време на протеста в сградата на „Пазари” нямаше никой от ръководството, но в края на краищата служител заяви, че за журналистите ще бъде дадена пресконференция днес от 15 часа.