В Софийския градски съд се проведе поредно заседание по делото за убийството на Евгения Чорбанова, тялото на която беше открито в куфар. На заседанието бяха изслушани вещи лица, изготвили съдебно-медицинската експертиза на тялото на младата жена. Подсъдими са съпругът на Евгения - Орлин Владимиров, който е сочен за физическия извършител, и баща му - бивши служител на ДАНС, е обвинен за това, че е помогнал на сина си да скрият тялото.

33-годишната Евгения Владимирова изчезна на 13 октомври 2021 година, а месец по-късно беше намерена в куфар край водоем до Перник.

Според вещите лица смъртта й е настъпила бързо, вследствие на кръвоизливи и задушаване, но по мъчителен за жертвата начин. Орлин Владимиров е убивал жена си Евгения както чрез удушаване с ръцете, така и омотавайки главата й със стреч фолио, сочи заключението на експертите. Минимум 5-6 минути е продължило душенето, но това е все пак хипотеза на вещите лица, тъй като сигурно времетраене не може да се посочи. Според тях смъртта е настъпила мъчително, тъй като преди да изпадне в безсъзнание, жената е осъзнавала какво й се случва.

Следващото заседание по делото ще се проведе на 19 септември, на което се очаква да бъдат изслушани изводите и от останалите назначени експертизи.

До момента по делото бяха разпитани майката и брата на Евгения, нейна приятелка и мъжът, с който е имала интимни отношения по време на брака си.

Преди днешното заседание близки на жертвата се събраха пред съдебната палата с искане за справедливост. Майката на жертвата Капка Чорбанова коментира, че не е нормално един убиец да бъде пуснат на десетата година. По думите ѝ Орлин Владимиров е "доказан психопат" и ако излезе на свобода може да има друга жена, която също да убие.

През октомври ще станат две години откакто нея я няма. От дъното на душата си съм възмутена, че бащата, който е участник в убийството, е пуснат под гаранция от 5000 лева и се разхожда свободно, добави Чорбанова.

"Ще станат две години, откакто нея я няма. От дъното на душата си съм възмутена, че бащата, който е изхвърлил куфарът на дъщеря ми в тресавище, е пуснат срещу гаранция от 5000 лева и в момента спокойно се разхожда", коментира Капка Чорбанова.

В началото на месеца депутатът от ИТН Андрей Чорбанов разкри чрез публикация в личния си фейсбук профил, че убитата и намерена в куфар Евгения е била негова племенница. В интервю за "24 часа" той обясни защо сега го прави:

"Казах го, защото това, което ние ще постановим в законовите промени, няма да промени много неща. Истината е, че каквито и наказания да сложим, да променим или увеличим, всеки, който извършва тежко криминално престъпление, го прави с ясната мисъл, че ще бъде наказан, ако бъде заловен. Едва ли има значение точната сметка, че ще бъде 18, 25 години или доживотен затвор, и едва ли някой си я прави. Трябваше да се наблегне на превенцията и това беше естеството на нашите промени (бел.ред. - на предлаганите от ИТН) - възможността да се възпитава от ранна детска възраст ценностната система, какво представлява човешкият живот, че не трябва да се унижава човекът отсреща."