Софийският градски съд отхвърли иска на Николай и Евгения Баневи, които претендираха за над 10 милиона лева заради ареста им. Това се казва в решение на съда.

В мотивите си магистратите припомнят, че арестите станаха в края на 2018 година, когато Баневи бяха във Франция. Те останаха в ареста до юли следващата година, което е седем месеца и шест дни. Съдебното следствие срещу Николай и Евгения Баневи, и майката на бизнесмена - Мария, тръгна през октомври 2019 г. Тримата бяха обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Баневи бяха привлечени под наказателна отговорност, докато се намираха в Ница в края на 2018 година. Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември с.г.

Според съда задържането на съпрузите в ареста е в рамките на максималния срок от осем месеца, предвиден в българския закон.

Двамата са обвинени за организиране на престъпна група, имайки предвид, че са осъществявали обща търговска дейност, във връзка с която е започнало наказателното преследване.

Съдът припомня също, че в килията на Банев бе намерен мобилен телефон, чиято експертиза е показала, че той е търсил съдействие от различни лица в опит за организиране на бягство на цялото семейство и въздействие върху свидетели.

Друг довод на градските съдии е, че Банева също е разполагала с мобилен телефон и е била в течение на намеренията за организиране на бягство. Това обосновава реален и висок риск от избягване на наказателно преследване.

Данните по делото не установяват забавяния в досъдебното производство, които да са повлияли на продължителността на задържането, пише още съдът в мотивите си.

"Обвиненията срещу двамата ищци в извършване на тежки умишлени престъпления от организирана престъпна дейност обхващат период от няколко години в различни форми на изпълнителните деяния и съучастие и е свързано с изясняването на множество факти и събирането на голям по обем доказателства. Това по необходимост изисква повече време за осъществяване на съответните процесуално-следствени действия, поради което може да се допусне по-дълъг срок на задържането щом са налице законовите предпоставки, които го налагат. Молбите за изменение на мярката за неотклонение и жалбите срещу определенията за отказ са били разглеждани и произнасянето по тях осъществено в кратки срокове, категорични са градските магистрати.

Решението може да се обжалва в двуседмичен срок пред Софийски апелативен съд от връчване препис на страните.