Върховният административен съд даде ход на делото срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за отмяна на машинния вот, като съставът ще се произнесе още тази вечер дали това е законно, стана известно по време на заседанието на съда по казуса.

Срещу разпореждането на ЦИК бяха подадени 10 жалби, сред които на две политически формации – „Продължаваме промяната – Демократична България“ и тази на Иван Христанов - ПП „Единение“. Решението бе обжалвано и от няколко физически лица, сред които и председателят на Обществения съвет на ЦИК Цветелина Пенева.

Във ВАС се явиха лично Петър Славов, народните представители от коалиция ПП-ДБ Надежда Йорданова и Васил Пандов, председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева, както и заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

ЦИК си е позволила да постанови решение, преди да изтече срокът за сертифициране. Освен това е цитирала в порочното решение справката на ДАНС, смятат част от жалбоподателите.

Адвокат Васил Пандов заяви, че решението на ЦИК е нищожно. Той добави, че докладът на Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация не установява несъответствия на машините. Само при това положение комисията би могла да вземе решение за премахване на машините. Нормите на Изборния кодекс не могат да бъдат тълкувани разширително, каза той, като цитира практика на Конституционния съд.

По-късно пред журналисти Пандов бе категоричен, че ЦИК не може да дописва Изборния кодекс. В него няма хипотеза за вземане на решения по целесъобразност дали да се допусне машинно гласуване, посочи той.

Според него избирателната комисия е потвърдила, че мотивите за отмяна на машините са свързани с мотиви, които ги няма в техния акт. В решението на ЦИК няма нищо по отношение на подписа на министъра на електронното управление. Днес ЦИК се опитва да дописва решението си, каза още Пандов.

Според него комисията е посочила разпоредба с 30 предпоставки, без да посочва коя точно е причината за решението за отмяна на машинното гласуване. "Притеснително е, че ЦИК по целесъобразност ограничи правата на гражданите", обясни още Васил Пандов.

Става дума за един разказ, че е нарушена сигурността. ЦИК няма експертиза да се изкаже, посочи още Пандов.

След решението на ВАС, което се очаква тази вечер, ще преценим дали да сезираме прокуратурата за нарушени изборни права, посочи Васил Пандов.

Той допълни, че до момента няма наказателно производство срещу заместник-министър Михаил Стойнов. А политическа отговорност, по думите му, се носи на основа на факти.

Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България" коментира, че решението на ЦИК е немотивирано. Според нея комисията не е посочила на база на кое правомощие издава решението за отмяна на машинния вот.

Справката на ДАНС е неотносима към решението на ЦИК. В нея не е удостоверено нито едно обстоятелство, което да води до отмяна на машините. ДАНС няма правомощия да се произнася в тази посока, каза още Йорданова.

Цветелина Пенева заяви на свой ред, че с решението на ЦИК са нарушени правата ѝ на избирател- дали да гласува с машина или с хартиена бюлетина. Решението е взето на база документи, които са неотносими към Изборния кодекс, посочи тя.

Според заместник-председателя на ЦИК Росица Матева действията на заместник-министър Михаил Стойнов на 25 октомври не са част от процедурата по съответствие. Според нея не се потържава от органите по удостоверяване, че той е извършил действия по процедура, свързана с машините.

Министърът на електронното управление Александър Йоловски е казал на председателския съвет миналата седмица, че извикал заместника си и той дал писмени обяснения. После Йоловски допълнил, че няма да подпише документа за удостверяване на машините, разказа Матева за случилото се на председателския съвет миналия петък в Народното събрание.

ЦИК смята, че Стойнов няма правомощия да подписва доклада за удостоверяване, посочи още Матева.

Надежда Йорданов репликира, че в Изборния кодекс има достатъчно гаранции, според които създаден другаде софтуер да не може да бъде инсталиран на машините. Ненапразно при отварянето на машините се разпечатва хеш код, който удостоверява работата на устройството. Така се правят внушения от страна на ЦИК, каза Йорданова.

Очаква се решението на върховните административни магистрати.