54-годишната Красимира Трифонова, дипломат с над 30 години стаж и бивш консул на България в Тайланд, е тъщата, която бе задържана за жестокото убийство на своя зет в София, съобщиха БНТ и bTV. Тя и 33-годишната й дъщеря Габриела Славова-Пеева, която също е обвиняема, влязоха в Софийския градски съд с качулки и маски на лицата, за да бъдат определени мерките им за неотклонение.

Адвокатите на двете поискаха заседанието да бъде при закрити врата, тъй като майката е обществено известна личност, както и да не бъдат изнасяни факти и обстоятелства около личния живот на двете обвиняеми.

Срещу майката и дъщерята са повдигнати обвинения за умишлено убийство на 44-годишния Пейо Пеев - съпруг на Габриела. То е извършено на 18 януари около 21,20 ч. на ул. "Елемаг" в столичния квартал "Изгрев". Пеев е седял на шофьорското място в лек автомобил, като от задната седалка 54-годишната му тъща Красимира е стискала шията му, докато 33-годишната му съпруга го е притискала към седалката и при опита му да излезе от автомобила е затваряла шофьорската врата. Според предварителното заключение на съдебномедицински експерт смъртта на 44-годишния мъж е настъпила вследствие на удушаване.

По-късно автомобилът с трупа на убития е открит леко опожарен в гориста местност в района на Витоша по пътя за хижа "Алеко". Според разследващите двама мъже са помогнали на тъщата и съпругата да прикрият следите от престъплението.

По първоначални данни Пейо Пеев и Габриела Пеева, които били в развод, са имали неразбирателство за попечителството над двете им деца. Това е и причината за жестокото престъпление. 33-годишната Габриела в момента е в майчинство с второто си дете. Тя работи в Община Бургас. Скандалите между двамата, довели до убийството, били именно затова кой е баща на бебето. По неофициална информация на bTV освен 44-годишния Пейо за бащинството претендирал и бивш депутат.

Справка на Dir.bg в сайта на Община Бургас показа, че Габриела Славова е началник на отдел "Превенции и младежки политики". Оказа се обаче, че младата жена е била включена и в кандидат-депутатската листа на "Продължаваме промяната" за извънредните парламентарни избори през ноември 2021 г. Славова е под номер 12, а в сайта на ПП е публикувана и снимката й в публикация от 7 ноември с.г. за "Предприемчивите лица на промяната в Бургас". 

Снимка: Скрийншот/"Продължаваме промяната"

Сестрата на Пейо - Милена Й. заяви пред БНТ, че тя и близките й имат обяснение за всичко, но то ще стане ясно по време на делото. Жената каза също, че по препоръка на полицията не може да коментира повече за случая. Лаконичен беше и баща им. 

"Имаме всякакви обяснения, но не контактуваме с медиите. Изчакваме всичко да излезе официално - от полицията и съдебната система", каза Орлин Пеев. 

Софийският градски съд реши, че 54-годишната Трифонова остава за постоянно в ареста, но за 33-годишната Габриела бе наложена мярка за неотклонение "домашен арест". "Мотивите са най-различни", заяви адвокатката на майката Велика Андонова. От прокуратурата не дадоха коментар пред медиите. Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд.

 

През 2010 година Красимира Трифонова подаде жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу посланика ни в Тайланд Камен Величков, като го обвини в сексуален тормоз. Тогава стана ясно, че конфликтът между двамата датирал още от 2008 г., веднага след пристигането на Величков в екзотичната държава. Там той заварил Трифонова, която е консул, да управлява сама мисията ни и дори се представя за посланик.

Красимира Трифонова пристигнала в Тайланд през 2007 г. и работила с предшественика на Величков - Мима Николова. С новия посланик обаче не се спогодили и във МВнР започнали да валят оплаквания и от двете страни. 

Заради скандала тогавашният министър на външните работи Николай Младенов подписа заповед за дисциплинарно наказание и предсрочно прекрати мандата на Камен Величков. През май 2011 г. Комисията за защита от дискриминация отхвърли жалбата на Трифонова, тъй като всичките твърдения в нея били неоснователни и недоказани.