Прокуратурата в Скопие внесе обвинителен акт срещу Беким Хаджиу и фирмата "Беса транс" за фалшифициране на документи, по-точно фалшифициране на разрешително за международен обществен превоз, съобщават македонските медии. Прокуратурата твърди, че чрез фалшив документ и с помощта на наетите от компанията шофьори Хаджиу е манипулирал лиценза и е извършвал незаконно международни транспортни услуги.

"Обвиняемият, като ръководител на фирмата, използвайки един и същи начин на действие, едни и същи възможности и при сходни обстоятелства, чрез шофьорите, управлявали автобусите на фирмата, е използвал подправените документи като истински.

Министерството на транспорта и съобщенията не е издавало такъв документ - Потвърждение на лиценз за обществен превоз в международен трафик - за автобуса, а управителят /собственикът/ на фирмата изготвял фалшив документ, който давал на шофьорите и след това те преминавали държавната граница с фалшивия документ. От 10.01.2021 г. до 21.11.2021 г. автобусът е преминал над 20 пъти през няколко гранични пункта по един и същи начин", казаха от прокуратурата.

Прокуратурата е осигурила достатъчно доказателства и за възможни злоупотреби от страна на митничарите, допуснали автобуса да пътува с фалшив документ.

Доказателствата, получени от предходна процедура, свързани с действията на митническите служби на граничните пунктове, които са длъжни да проверяват потвържденията за разрешителни за превоз, ще бъдат предадени на ресорния прокурор, подчертават от прокуратурата.

В тежката катастрофа с автобуса на фирмата "Беса транс" на магистрала "Струма" на 23 ноември миналата година загинаха 45 пътници, граждани на Република Северна Македония, и седем бяха ранени, припомня БТА.