За автобуса на "Беса транс", в който загинаха 45 македонски граждани, а седем бяха ранени в катастрофа на магистрала "Струма" в България, не е издаден лиценз за извършване на международен свободен превоз на пътници, нито пък за друг вид обществен превоз на пътници, съобщи МИА.

Автобусът не е регистриран в електронния регистър на издадени лицензи, поради което на фирмата "Беса Транс БТБ" се отнема лицензът за работа т.е. се забранява да извършва дейност, информира днес министерството на транспорта и съобщенията в Скопие.

В съобщението се казва, че в министерството на транспорта и съобщенията има четири лицензирани коли на фирмата "Беса Транс БТБ", но автобусът, който участва в катастрофата, не е сред тях.

Министерството заяви, че компанията трябва веднага да депозира лиценза за международен превоз на пътници в министерството на транспорта и съобщенията.

Трагедията стана на 31-ия километър на магистрала "Струма" малко след 2 ч. вчера , близо до разклона за село Боснек. От Турция към Северна Македония са пътували четири автобуса с екскурзианти, като последният от тях се удря в мантинелата и се запалва. 45 са загиналите, сред тях 12 са деца. Седем са пострадалите, които бяха транспортирани в "Пирогов". Лекарите съобщиха, че те са с леки физически травми, но психическото им състояние е тежко.

Близки на пострадалите и днес чакаха пред болница "Пирогов". Официално имената на починалите не са обявени, тъй като телата все още не са разпознати. В Република Северна Македония е започнало набиране на проби от техни роднини за извършването на ДНК експертиза, която ще бъде направена у нас. 

Вчера в България са пристигнали македонски лекари по съдебна медицина и очакват разрешение да се включат в обработването на ДНК пробите от загиналите.