Разследва се пробив в системата, която разпределя на случаен принцип съдебните дела в България. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

"На карта е заложена съдебната власт", заяви тя.

Говорителят на главния прокурор разкри, че по случая работи Софийската градска прокуратура. Според нея се изяснява дали не е станало възможно, например, потребител от Враца да определи кой съдия ще гледа дадено дело в столицата.

Случайното разпределение на делата е тежка тема за съдебната власт, като през годините е имало много съмнения за манипулации около процеси с голям материален интерес или голяма обществена значимост.

През 2013 г. независим анализ показа, че масово използваният по това време софтуер в съдилищата е с изключително слаба защита и буквално всеки с физически достъп до компютъра с програмата, може да предопредели избора на даден магистрат за дадено дело.

Според одитен доклад на петима съдии и прокурор от ВСС и тази система може да бъде обект на цялостна манипулация. По думите на Милева е бил направен опит за проверка на твърденията в доклада, но прокурор и ИТ специалисти първоначално не са били допуснати до сървъра във ВСС.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура.