Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу бившите шефове на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов и Дончо Атанасов, които бяха обвинени заради качеството на пътя, където стана тежката катастрофа при Своге с 20 жертви.

В края на ноември м.г. обаче съдът върна на прокуратурата обвинението срещу двамата, тъй като не ставало ясно в какво са обвинени. 

Според обвинението през 2018 година Глосов не е изпълнил служебните си задължения. Той не е свикал извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ, на което да докладва отказа на дружеството, ремонтирано пътя, да извърши пълна подмяна на асфалтовото покритие.

Освен това не направил необходимото за възлагане на Института по пътища и мостове да извърши експертиза, обследване и оценка на експлоатационното състояние на този пътен участък, проверка на характеристиките, свързани с пътната безопасност и установяване на несъответствия с тях.

Тези мерки били необходими с оглед предприемане на мерки за предотвратяване на ПТП. Въпреки полученото в АПИ писмо от полицията с искането за вземане на незабавни мерки за обезопасяване на посочения участък, Глосов проявил бездействие, твърди прокуратурата.

Другият бивш началник Дончо Атанасов, също не изпълнил служебните си задължения. След запознаването с доклада на Института по пътища и мостове незаконосъобразно не свикал извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ

Наред с това, с действията си двамата целели да набавят за фирмата, ремонтирала пътя, облага на стойност 60 901,65 евро. Въпросното дружество следвало за своя сметка да извърши ремонт, включващ премахване и замяната на настилката.

По случая има и още едно дело. По него обвиняеми са шофьорът на автобуса Григор Григоров и още петима души. 

"Не съм чел прокурорския акт и нямам представа с какви мотиви е прекратено това производство", заяви адвокатът на Григоров - Христо Ботев, цитиран от Нова телевизия.

"Поведението на прокуратурата е шизофренно - внася дело в съда и след констатирани процесуални нарушения го прекратява по същество", коментира още той. И допълни: "Нямам обяснение за това. За пореден път прокуратурата не може да разбере кой е виновен за конкретни действия и събития". 

"Радвам се, че е е прекратено, защото в крайна сметка са установили, че действията, които ние сме предприели във връзка с нашите изисквания към изпълнителите, са били точно по закона. С господин Ананасов сме спазили закона и сме поискали строителя да си острани дефектите", коментира вчера Светослав Глосов за NOVA.