Софийската градска прокуратура даде на съд Виктор Спига за убийството на Алена Щерк. Случаят е от 26 май миналата година, като жената бе убита по особено мъчителен начин.

Според обвинителния акт Спига и Щерк са се запознали в края на 2019 г. Заживели заедно първоначално в апартамента на обвиняемия, а през ноември 2021 г. наели апартамент на ул. "Чукар" в София. Заедно с апартамента наели и гаражна клетка в същата сграда на ниво -1.

По време на съвместното им съжителство двамата регистрирали търговско дружество, като междувременно Щерк преподавала и латино танци. Последното ѝ занимание, което било и нейно хоби, ставало основна причина за неразбирателството между двамата, тъй като Спига често проявявал ревност, предизвиквал скандали и обиждал пострадалата, за да я принуди да преустанови дейността си.

Двамата се разделили окончателно през февруари 2022 г. Щерк останала да живее в апартамента на ул. "Чукар", който обезпечила чрез сигнално-охранителна техника. Продължила да ползва и гаражната клетка, за да паркира личния си автомобил. На 11 април 2022 г. Спига взел за ползване личния автомобил на пострадалата, като следвало да ѝ го върне след 2-3 дни.

Когато това не се случило, Щерк подала жалба в Седмо Районно управление - СДВР и след намесата на органите на прокуратурата и МВР няколко дни по-късно обвиняемият върнал автомобила на пострадалата. Тя веднага закарала автомобила в автомивка, където му било извършено основно почистване. След това обвиняемият повече не влязъл в автомобила до убийството на пострадалата, се посочва в обвинителния акт.

На 20 май 2022 г. Спига направил резервация за двупосочен самолетен билет до Италия и обратно. На 26 май 2022 г. вечерта обвиняемият отишъл на адреса на пострадалата и зачакал тя да се прибере. По същото време Щерк била на гости при майка си. Тръгнала си около 22:40 ч. и се придвижила до дома си с личния си автомобил. Пристигнала около 00:00 ч. на 27 май 2022 г. и слязла на ниво -1 на сградата, за да паркира колата. Виждайки това, Спига отишъл в близост до автомобила.

Когато тя излязла от колата си, Спига я ударил с твърд тъп предмет. Ударил я много пъти в областта на главата, тялото и крайниците. Така ѝ причинил тежка открита черепно-мозъчна травма и множество кръвонасядания и охлузвания по главата, тялото и крайниците.

Всяко едно от уврежданията ѝ било съпроводено с усещане за различни по интензитет болка и страдание до момента, в който пострадалата изпаднала в безсъзнание. Вследствие на тежката открита черепно-мозъчна фрактура, кръвоизливи под мозъчните обвивки и контузия на мозъчното вещество, Щерк починала. Веднага след това Спига взел мобилния телефон на Щерк, поставил тялото ѝ в багажника на личния ѝ автомобил, качил се на шофьорското място и потеглил в посока към Перник, се допълва в обвинителния акт.

Когато стигнал до тревиста местност в района на стария път, водещ към помпена станция на Батановци, той спрял, извадил от багажника на автомобила тялото на жената и го захвърлил от дясната страна на пътя, покрил го с брезентово платнище, върху което поставил камъни, тухли, строителни материали и пластмасови елементи от автомобил. След това се качил в колата на Алена Щерк и се върнал в София. Отново с нейната кола посетил столичен хипермаркет, от където купил храна, калцуни, четка за под и почистващи препарати, отишъл на адреса ѝ и паркирал колата ѝ на ниво -1.

Незабавно се заел да почисти автомобила, след което го прибрал в гаражната клетка, качил се в апартамента на Щерк, където измил ръцете си и ползваните от него пособия за почистване и ги прибрал в найлонова торба, която взел при напускането на кооперацията и изхвърлил в контейнер за боклук. Спига си тръгнал от дома на пострадалата около 5:45 ч. на 27 май 2022 г. и се прибрал в своето жилище. Малко след 10:00 ч. на същата дата наел лек автомобил и с него се придвижил до Гърция, се посочва още в обвинителния акт.