От 15 до 20 години или доживотен затвор грозят 21-годишният Кристиан Николов, който предизвика тежката катастрофа, в която загина телевизионният водещ Милен Цветков.

Софийска градска прокуратура е приключила действията по разследването и въз основа на заключенията от всички назначени и изготвени експертизи е прецизирала обвинението срещу младежа.

Кристиан ще отговаря пред съда за умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие, отнело живота на участник в движението. Според държавното обвинение случаят е особено тежък.

От прокуратурата уточниха, че в резултат на проведеното разследване е установено, че около 18 ч. на 19.04.2020 г., на ул. "Хенрик Ибсен", преди кръстовището с бул. "Черни връх", при управление на лек автомобил, марка "Ауди", модел Q7, обвиняемият е нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което предизвикал пътнотранспортно произшествие и умишлено причинил смъртта на друг участник в движението - водача на спрелия на пътното платно лек автомобил марка "Субару", модел "Форестер", Милен Цветков.

Според експертизите Кристиан Николов е седнал зад волана на джипа след употреба на 3  различни вида наркотични вещества (амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин). Първоначално бе съобщено, че младежът е приел четири вида дрога - амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам.

Със скорост значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък - около 99 км/ч., приближавайки кръстовището при забранителен червен светлинен сигнал на светофарната уредба за посоката му на движение, Кристиан Николов не е предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. В същия момент на пътното платно и в района на кръстовището се намирали множество други участници в движението - водачи на автомобили и пешеходци.

Обвинението срещу него е по чл. 342, ал. 3, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Предвиденото наказание е от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор.

Предстои Софийска градска прокуратура да предяви материалите по делото на пострадалите лица, както и на обвиняемия и неговата защита.