Специализираната прокуратура извърши действия по разследване, водено в Израел срещу група за измами, компютърни престъпления и изпиране на пари, съобщиха от държавното обвинение.

На 30 юли са извършени процесуално-следствени действия в София в изпълнение на Молба за правна помощ, издадена от Службата на държавния прокурор - Йерусалим в Държавата Израел.

Разследването се води срещу организирана престъпна група за инвестиционни измами, компютърни престъпления и изпиране на пари. Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че участници в престъпното сдружение привличали хора от различни континенти да инвестират в просперираща онлайн инвестиционна платформа, парите обаче били превеждани от тях по сметки на финансови мулета на групата, се казва още в официалното съобщение.

В хода на действията по разследването са извършени претърсвания и изземвания в Студентски град. Иззети са документи, компютри, флаш памети, телефони и други веществени доказателства, относими към престъпната дейност на групата.

Разпитани са 7 души, двама от които чужди граждани, постоянно пребиваващи на територията на  България. Не се съобщава обаче за задържани.

На 27 юли, в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Главна прокуратура в град Бамберг и Централната служба за компютърни престъпления на Бавария, Специализираната прокуратура извърши действия по разследване на организирана престъпна група със същия предмет на престъпна дейност, припомниха от държавното обвинение.