От МВР отговориха на прокуратурата и отрекоха вътрешният министър Бойко Рашков да е обвинявал, че шофьорът зад волана, убил с колата си преди ден две млади жени в столицата, е "защитен свидетел", който се пази от прокуратурата.

"На изслушване вчера в парламентарната комисия вътрешният министър Бойко Рашков не е споменавал, че лицето, причинило катастрофата, е защитен свидетел с осигурена охрана от прокуратурата", съобщи пресцентърът на вътрешното министерство.

"От разпространеното съобщение възникват редица въпроси. Изказването на министъра на вътрешните работи беше около 17 часа пред депутатите. Защо прокуратурата реагира на несъществуващо изказване и обвинява в лъжа министъра на вътрешните работи за нещо, което той не е казвал?", питат от пресцентъра на Рашков. "Как за по-малко от 1 час в извънработно време прокуратурата успя да провери във всички прокуратури в страната дали предполагаемият извършител на катастрофата е свидетел или не? Това не трябва ли да го знае само съответният наблюдаващ прокурор? Това реакция на "гузен негонен бяга" ли е от страна на държавното обвинение?", продължават с въпросите те.

Реакцията на МВР идва, след като снощи от прокуратурата опровергаха твърденията на Бойко Рашков. "За пореден път г-н Рашков си позволява да разпространява твърдения, които не само, че уронват престижа на държавни институции, но и не отговарят на истината", заявиха от прокуратурата. От държавното обвинение посочиха, че тяхна проверка с категоричност е установила, че задържаният за смъртоносния инцидент рецидивист, никога не е бил и не се е ползвал със статут на "защитен свидетел".

"За пореден път г-н Рашков си позволява да разпространява твърдения, които не само, че уронват престижа на държавни институции, но и не отговарят на истината", заявиха от прокуратурата.

От МВР обаче цитират други случаи на защитени свидетели, които имат криминално досие.

"По време на изслушването в парламента изрично беше уточнено от министър Рашков, че има други случаи, в които прокуратурата разпорежда на МВР да охранява свидетели, които са осъждани и с криминално минало. Беше представен пример за такъв случай, при който с поредица от постановления на прокурори от Специализираната прокуратура се охранява свидетел с 21 присъди и с десетки регистрации. На същия през годините назад са издавани разрешения за притежаване на огнестрелно оръжие, въпреки богатото му досие. Лицето се използва от прокуратурата за "дежурен" свидетел по редица дела, повечето от тях не приключили и до момента", обясняват днес в отговор на прокуратурата от МВР. Те дават пример и за свидетел по досъдебни производства като побоя на журналист от в. "24 часа", по дело за убийство, по дело за измама и други, осъждан 21 пъти за извършени престъпления от общ характер.

"По време на охраната му лицето се отклонява от указаните мерки, посещава дискотеки и нощни барове, пътува за празници в съседни държави и извършва много други нарушения на правилата за охрана. За всички тези действия служителите на МВР са изготвяли докладни записки, които са докладвани на съответните прокурори", твърдят от МВР. И обясняват, че въпреки всички тези факти охраната му не е отменена. До 13.04.2022 г. за охраната на това лице МВР е похарчило 397 296 лева. Служебните патрули, охранявали този важен за прокуратурата свидетел, са изразходили 4680 литра гориво, добавят още от пресцентъра на министъра в оставка. След което изреждат редица въпроси: Колко важен е този осъждан 21 пъти свидетел за прокуратурата? Познава ли се лично с главния прокурор Иван Гешев този свидетел? Ползван ли е този свидетел за поръчкови дела, образувани от прокуратурата, свързани със заплахи за убийства на бивш премиер и главен прокурор? Давал ли е фалшиви сведения на бившия директор на "Вътрешна сигурност" - МВР и настоящ прокурорски помощник във ВКП под формата на доброволен заявител, пожелал анонимност?

Очакваме отговори от Прокуратурата на Република България", гласи още съобщението до медиите.

В същото време от прокуратурата още вчера припомниха по повод катастрофата в столицата, че през последните две години главният прокурор Иван Гешев предложи на депутатите експертни предложения в областта на престъпленията по транспорта, целящи завишаване на наказанията при управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Беше предложено и създаването на нова разпоредба за отнемане в полза на държавата на моторното превозно средство, когато то е собственост на дееца.

"Тези предложения и към момента отлежават на бюрата на народните представители и никой не им обърна внимание. Единствено това бе използвано като повод правосъден министър да внесе във Висшия съдебен съвет поредното искане за отстраняването на главния прокурор, и то, защото е издал методически указания за подобряване на организацията на работа на прокуратурата по прилагане на разпоредбите, касаещи досъдебни производства, образувани за престъпления по транспорта", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева, а днес от "Пътна полиция" обявиха, че виновникът за катастрофата е бил "системен наркоман".

Преди заседанието на ВСС за предсрочното му отстраняване самият Иван Гешев тази сутрин коментира, че трагедията на пътя, при която Георги Семерджиев прегази две жени с колата си, е резултат от опитите за съдебна реформа и от отхвърлените му методически указания при такива транспортни престъпления, които бяха обявени за незаконосъобразни и станаха едно от основанията правосъдната министърка в оставка Надежда Йорданова да иска предсрочното му освобождаване от поста.