Не искам да ме пускате, искам да отида на преглед. 7 месеца в турския затвор се грижиха по-добре за мен, отколкото тук. Това каза Димитър Желязков-Митьо Очите пред Апелативния специализиран наказателен съд, който гледа мярката му за неотклонение. 

Желязков поиска да бъде пуснат под домашен арест и за да онагледи състоянието си вдигна тениската си пред тримата съдии, показвайки следи от операции след атентата срещу него през 2016 г. 

Адвокатът му Илиян Василев пък заяви, че ако най-тежката мярка "задържане под стража" бъде потвърдена, то тя трябва да бъде изтърпявана в болницата към Централния софийски затвор или друго лечебно заведение.

"Димитър Желязков е всенароден любимец и винаги преди избори започва дело срещу него. Не отива на добре правосъдието, щом по този начин се третират правата на гражданите", коментира юристът и подчерта, че Желязков никога не е правил и минимални опити да се укрива при предишните дела срещу него и няма реална опасност да извърши престъпление.

Според прокурора по делото Николай Христов наличните документи за здравословното състояние на Димитър Желязков сочат, че то е задоволително и не предполага спешно приемане или лечение в болница. По думите му никой не му е отнел правото да се изследва и експертиза може да бъде направена, когато започне разследващата част по делото, но няма спешна необходимост за изготвянето ѝ. 

Спецсъдът реши да остави Очите в ареста. Магистратите не уважиха исканията на защитата на Желязков за домашен арест и изготвяне на съдебно-медицинска експертиза за точното му здравословно състояние. Според съдиите няма основания Желязков да бъде пуснат на свобода. Обвиненията срещу него са за тежки престъпления и има опасност той да извърши други, ако бъде пуснат от ареста.

Въззивният състав не се съгласи с възражението на защитата, че Димитър Желязков е обвинен само за подбудителство и помагачество на база на свидетелски показания, които се основават само на чутото от други лица.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.