С 18 гласа "за" и 3 "против" пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува декларация срещу внесения в разпуснатия вече 45-и парламент законопроект за закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратурата.

Текстовете така и не стигнаха до второ четене в Народното събрание, но е вероятно това да се случи в следващото.

Декларацията в защита на спецмагистратите беше предложена от трима членове на ВСС - Боян Магдалинчев, Цветинка Пашкунова и Калина Чапкънова и пламенно подкрепена от главния прокурор Иван Гешев.

По време на дебатите преди гласуването служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, който за първи път председателства заседание на кадровия орган, предложи регламент за изказвания в рамките на до 5 минути, но това не се случи, съобщи БТА.

Председателят на ВКС Лозан Панов пръв взе думата и заяви, че няма да подкрепи декларацията.

"С това сляпо подкрепяне на декларацията се оказва, че разделение на съдийска и прокурорска колегия няма. Както е допустимо създаване на спецмагистратури, така е допустимо закриването им", каза той и определи декларацията като политическа и без правни мотиви.

"Пленумът на ВСС не е политически орган и затова не може да разглежда такава декларация. Приемането й в ситуация на служебно правителство също е доказателство, че тя е политическа", каза още Панов и допълни, че натовареността в спецсъдилищата намалява, голяма част от делата са споразумения и разрешения за СРС-та.

"Миналата година до ВКС са стигнали само 14 дела от спецсъда. Апелативният спецсъд е на предпоследно място по резултатност по потвърдени актове от всички апелативни съдилища в страната", каза още Панов.

Пашкунова обаче определи декларацията като израз на съпричастност.

"Няма как да запазим мълчание и да се правим, че нищо не се е случило. Начинът, по който беше внесен законопроектът е в посока незачитане независимостта на властите. Нямаше и обществена дискусия по темата. Всичко това е пренебрежително отношение към институциите и прилича на реваншизъм", каза тя.

Главният прокурор пък определи като лъжа твърдението, че няма ефективност и ефикасност от работата на тези институции.

"В момента по дела и разследвания са блокирани над 3 млрд. лева, запорирани - на подсъдими и обвиняеми. Целта на предложените законови промени е тези пари да се върнат към хората, срещу които се водят разследвания именно от спецпрокуратурата. Закриването на тези институции ще е в интерес на мафията, а цената ще платят хората. Ясно трябва да бъде казано - това, което се случва, е по-скоро тричане на съдии, ако мога да използвам думите на г-н Панов, които той постоянно използва. Второто, което ще възникне, е да се прекратят или започват отначало най-важните дела в държавата. Цитирам само делото "Сарафово" - представете си какъв отзвук щеше да има това на европейско и международно ниво", изтъкна Гешев.

Той допълни, че всички специализирани структури получават различни форми на стимулиране във всички европейски страни.

"Мога да посоча Румъния, която е емблематична. Оценката вече е дадена от европейските структури. Благодарение на тези структури беше временно преустановено наблюдението над България. Може да прочетете какво казва и ЕК, че внимателно наблюдава хода на законопроектите, въпреки че няма практика да дава становища и да коментира проекти, преди да са били приети", подчерта главният прокурор.

"Ние сме ВСС, ние сме хората, които дължим реакция и да защитим всеки работещ в съдебната система, без значение дали е прокурор, следовател или съдебен служител. Иначе не ни е тук мястото", категоричен бе той.