Най-сериозният случай на корупция и без аналог в най-новата ни история - така заместник-главният прокурор Иван Гешев определи акцията в  Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/.

Разследването е започнало по сигнал от МВР в Кюстендил, а всичко останало е "градски легенди", посочи той. Схемата за даване на удостоверения за български произход е само сегмент от процедурата за придобиване на българско гражданство. Набирали се хора на различно ниво, а в края на схемата били държавните служители, които давали удостоверенията.

Според прокуратурата схемата работи от юли миналата година. Ръководител на престъпната група е бил председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев. В ареста е главният секретар Красимир Томов и двама посредници.

Лица, които искали удостоверения за български произход - украинци или от Западните Балкани, търсили посредници. Част от хората, които искали такива документи, все пак имали български корени. Но чакането отнемало година. А парите били давани за ускоряване на процеса. И така, в деня на плащане, веднага получавали удостоверение за български произход. А тези, които нямали български корени плащали по-висока цена. Сумата варирала между 5 и 8 хиляди евро. До ръководството стигали по 1000-1500 евро. По-евтино излизало да платят тази цена, вместо да идват 6 пъти до България, обясни Гешев.

Днес прокуратурата поиска постоянен арест за председателя, главния секретар и единия посредник. Четвъртият арестуван, който ще бъде пуснат на свобода, е жена с тежко заболяване, която е съдействала на разследващите. Харалампиев е обвинен за шест случая. Взел веднъж 5000 евро, а след това и няколко случая по 350 евро. Парите са давани директно в кабинетите в ДАБЧ. За останалите 16 задържани, които бяха арестувани в понеделник, все още няма доказателства за повдигане на обвинение.

Документите по всички случаи се пазели много внимателно, разказаха от прокуратурата.

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев обобщи, че за разплитането на схемата са се включили разследващи в Кюстендил, както и агенти на ДАНС. Нито по този случай, нито по някой друг от последните има има теч на информация, посочи Георгиев.

До този момент по разследването в ДАБЧ няма информация от президентството, каза Иван Гешев. Няма връзка между Красимир Каракачанов и схемата, допълни той. Но пък поясни, че според данните до момента Харалампиев събрал представители на български общности в чужбина и им обяснил как ще се работи.

Разследващите все още не знаят дали схемата е наследена от предишно ръководство.

Заместник-председателят на агенцията Димитър Владимиров е знаел за схемата, опитвал се да се противопостави, но участниците в групата се опитвали да го заобиколят.

А за да отговори на критиките срещу спецправосъдието, той посочи, че едва сега имало резултати, каквито обществото очаквало.