На задържания председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев е повдигнато обвинение като лидер на организирана престъпна група за подкупи и други престъпления и е задържан за 72 часа. Това съобщи пред Нова телевизия адвокатът му Николай Кокинов - бивш градски прокурор на София.

Харалампиев беше арестуван вчера заедно с още око 20 души, сред които и главният секретар на агенцията Красимир Томов. Той, както и още двама души, също вече са с обвинения, уточниха пред "Фокус" от Спецпрокуратурата. Все още обаче няма официална информация.

Другите задържани ще бъдат свидетели по делото, обявиха още вчера от прокуратурата след акцията, проведена в София, Плевен и Кюстендил.

Според разследващите става въпрос за организирана престъпна група, която срещу подкупи раздавала удостоверения за български произход на граждани от Молдова, Украйна и Македония. Участниците били наблюдавани в продължение на няколко месеца след сигнал до Комисията срещу корупцията. Задържаните са следени със специални разузнавателни средства.

По неофициална информация срещу 5000 евро чужди граждани получавали удостоверение за български произход. Издавани са между 30-40 документа на седмица, което означава, че нерегламентираните суми само за дни може да са достигали 200 000 евро.