Мъж от руски произход бе осъден днес на две години и три месеца затвор в Германия за това, че е воювал в проруска националистическа бойна единица в Източна Украйна, предаде ДПА.

Съд в Мюнхен призна 48-годишния германски гражданин за виновен по обвинения в подготовка на сериозни насилствени действия с подривен характер. 

Мъжът е пътувал до Санкт Петербург през август 2014 г., защото се е надявал да се включи в редовете на националистическа група, наречена "Имперски легион", в Източна Украйна, където конфликтът с проруските сепаратисти продължава.

Вчера съдът предложи на обвиняемия споразумение за присъда от две до две и половина години затвор в замяна на изчерпателни показания за престоя му в северния руски град.

Обвиняемият е признал чрез адвоката си, че е пътувал до Санкт Петербург през 2014 г., защото се е надявал за воюва в Източна Украйна, но отрече обвинението на прокуратурата, че е преминал бойна и стрелкова подготовка по време на двуседмичния си престой там. Той признал също, че е пътувал до Украйна и е останал там до ноември 2014 г. 

Според съда мъжът е взел участие в сражения в Украйна, но няма доказателства, че е преминал паравоенна подготовка в Русия.

През 2014 г. Русия анексира украинския полуостров Крим, а в Източна Украйна започна конфликт между правителствените сили и проруски сепаратисти.