Съдът в Монтана произнесе присъда от 6 години лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване за мъж с инициали С. М. заради смъртта на шестима мигранти. Нелегалните бежанци от Ирак - половината от които деца, се удавиха в река Дунав край Лом през септември 2016 г.

Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие и след като подсъдимият е признал вината си наказанието му е било намалено с една трета, затова не е високо.

Разследването е установило, че в края на лятото преди три години няколко семейства иракски граждани пристигнали в Истанбул, планирайки да преминат последователно през България и Румъния, като целта им била да стигнат Германия. Живеещи там техни близки осъществили връзката им с каналджии, които следвало да ги преведат през границите на отделните държави. С присъединилите се към тях други техни сънародници групата мигранти наброявала общо десет души - мъже, жени, деца.

През следващите дни чужденците, със съдействието на каналджиите, стигнали до с. Буковец, област Видин, където били настанени в къща. В нея пребивавали десет дни без да излизат, като изчаквали удобен момент за прехвърлянето им през Дунав на румънска територия.

Вечерта на 8 септември мигрантите били откарани до брега в района на селата Добри Дол и Сливата, област Монтана, които се намират срещу остров Добрина. Там ги чакал С. М., който трябвало да ги превози със самоделно направена лодка. Тя била с корпус от стъклопакет с монтиран двигател модел "Ямаха", с мощност 5 конски сили. Каналджията, който нямал необходимите документи за правоспособност да управлява малък речен кораб, казал на бежанците да се качат, макар че видимо броят им надхвърлял капацитета на лодката. Няколко пъти тя спирала, както заради блокаж в мотора, така и заради оплитане в рибарска мрежа. Заради неумението на С.М. да управлява добре, накрая лодката се наклонила, започнала да се пълни с вода и да потъва. Така мигрантите се озовали във водата.

В този момент се появила друга лодка, управлявана от неустановено по делото лице, което извадило от водата колегата си каналджия. Двамата успели да качат в лодката трима чужденци и ги стоварили на брега на острова. След известно време успели да спасят още един мигрант, когото също оставили при другите. Останалите шестима обаче потънали.

Веднага след това подсъдимият М.С. и аверът му се върнали с лодката на българския бряг. Същата нощ подъсидимият заминал за Сърбия, а оттам - при свой приятел в Испания. По-късно той е заловен и върнат у нас.

Останали сами на острова, мигрантите започнали да викат за помощ, като били чути от намиращ се наблизо рибар. Бил подаден сигнал за случилото се и на местопроизшествието пристигнал граничен катер на ГПУ - Видин.

През следващите дни на различни места във водите и на брега на Дунав били открити пет трупа - на три деца и двама млади мъже, които били разпознати от техни близки. Трупът на двегодишната дъщеря на едно от семействата мигранти не бил намерен до приключването на разследването по досъдебното производство.

От заключението на изготвената съдебномедицинска експертиза е видно, че дете на тази възраст не би могло да оцелее във водите на реката, ако не му бъде оказана незабавна помощ, а такава липсвала. С оглед на теглото на дете на тази възраст, водата бързо би могла да го отнесе на голямо разстояние, а освен това тялото би могло да стане жертва на животни във водата. Смъртта на шестимата иракски граждани е настъпила вследствие удавяне, след попадането им във водите на река Дунав, уточниха от прокуратурата.

Осъдителната присъда е влязла в сила.