"Зависи колко места искат от БСП да спечелят в Европейския парламент" - така евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева отговори на въпрос ще бъде ли отново кандидат на БСП за ЕП. В предаването "Лице в лице" по bTV тя каза, че с колегите в Европарламента вече са предали много подробен отчет за работата си до членовете на Националния съвет на БСП. 

"Сигурна съм, че колегите ще бъдат много впечатлени. Ние се отчитаме непрекъснато", подчерта Йончева.

"Като водач на листата на БСП на изборите през 2019 г. вкарахме петима евродепутати (бел. ред.: Елена Йончева, Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов). Сега зависи колко места искат от БСП да спечелят в Европейския парламент. Винаги съм отстоявала кауза и в журналистиката, и в политиката. Имала съм ясна гражданска позиция. Целите, които съм си поставяла, успяха - Пактът за миграция, медийното законодателство, защитаващо журналистите, въвеждане на прозрачност на финансирането на медиите, както и законодателството за корупцията", изброи част от успехите си Йончева. И продължи: 

"Член съм на Мониторинговата група за върховенство на закона, в която има 14 евродепутати от 705, която постави България под наблюдение. В резолюцията, която гласувахме по мое предложение, за първи път се казва и признава, че трябва да се вземат мерки за България и има проблеми с върховенството на закона, корупцията и медийната свобода. Лично за себе си знам, че съм направила всичко възможно". 

Йончева обясни защо приетият Пакт за миграция е важен за Европейския съюз и България: "Преговорите бяха много важни за България, защото пактът отмени Дъблинския регламент, който натоварваше страната ни. Европейският съюз представлява разграден двор. Не знаем откъде идват мигрантите, защото или нямат документи, или те са фалшиви. Не знаем дали бягат от война, или са икономически мигранти. Сега ще има механизъм, който ще ги връща в трети държави". 

"Мигрантите ще бъдат връщани в Турция, Мароко, други държави или в сигурни зони, в които няма война. Афганистан е нестабилна като държава, но има зони, където има стабилност и могат да се гарантират човешките права. Връщането няма да е ангажимент на България, както беше досега, а ще бъде на Европейския съюз. Спечелихме тази битка в Европейския парламент", отбеляза още Йончева. 

Попитана за тримата граждани на ЕС - двама българи и един румънец, чийто товарен кораб Galaxy Leader беше пленен в Червено море от хусите в Йемен през ноември миналата година, евродепутатът посочи, че лично е задавала писмени въпроси до Европейската комисия, на които обаче не получила отговор. 

"Задала съм официален въпрос на Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи. Имах и личен разговор с него. За съжаление, не получих окуражаващ отговор, че Европейската комисия е предприела мерки за освобождаване на тримата граждани на ЕС, двама българи и един румънец, от хусите в Йемен", каза Йончева.

Йончева добави, че политическото ѝ семейство е инциирало резолюция, подкрепена от "Европейската народна партия" и десни партии. Въпреки това не е събрала необходимата подкрепа, но предстои ново гласуване.