Пактът за миграцията и убежището в Европейския съюз днес беше окончателно приет от Европейския парламент. Споровете около него обаче продължават. Кореспондентът на bTV в Брюксел уточнява какво се променя с новото законодателство и какво е значението му за България.

Важното за нас като външна граница на Съюза: разпределението на мигранти в Европа вече няма да е въпрос на добра воля, а задължително за всички.

Ако България сигнализира, че на наша територия има прекалено много мигранти с искане за убежище, Съветът на ЕС трябва да реши как да ги преразпредели. Ако някоя държава откаже да приеме бройката, която ѝ се полага, а друга държава се съгласи да я поеме, то тогава отказалата държава заплаща на съгласилата се държава сума от 20 000 евро на мигрант.

"8 години Европейският парламент и държавите членки спорят как да се ограничи безконтролната миграция. Този законодателен текст е най-добрият възможен компромис за момента", твърди председателката на преговарящия екип от евродепутати.

"Най-важното за България: отпада Дъблинският регламент, който е изключително несправедлив спрямо България и спрямо държавите, които се намират на първа линия. Защото цялата тежест падаше върху България, Испания, Италия", смята Елена Йончева, Прогресивен алианс на социалисти и демократи.

Солидарността на всички вече няма да е пожелателна, а задължителна.

"Ще бъде споделена отговорността. Не само от първите държави, които приемат митранти и бежанци, а ще бъде разпределена отговорността и от останалите държави, които са в центъра на Европейския съюз. Те ще плащат, заедно с това обаче ще приемат и бежанци", заяви Илхан Кючюк, "Обнови Европа". 

По-строгите проверки по външните граници и базата данни с информация за мигрантите ще определят дали те са заплаха за сигурността.

"Който е криминално проявен и това бъде доказано, то той няма право на убежище в ЕС и трябва да бъде автоматично върнат в страната, откъдето е дошъл", каза Андрей Ковачев, Европейска народна партия. 

Крайната левица и крайната десница са категорично против пакта. Според първите това е прекалено строго, според вторите - прекалено слабо към мигрантите.

"На испанския, на италианския бряг, знаете какво става на нашата граница - това трябва да бъде спряно. Не може, физически, цялото население на африканския континент да дойде в Европа", коментира Ангел Джамбазки.

В челото на класацията по брой получени молби за убежище са Германия, Франция, Испания, Австрия, Италия.