Тричленен състав на Софийския апелативен съд потвърди изцяло определение на окръжните магистрати, с което през януари 2022 г. бе прекратено и върнато на прокуратурата за отстраняване на допуснати на досъдебната фаза съществени нарушения на процесуалните правила, делото за катастрофата край Своге от август 2018 г., при която загинаха 20 души, съобщиха от съда.

На 25 август преди 4 години автобус с хора от село Световрачане, връщащи се от екскурзия, излезе от пътя край Своге и падна в дере. На място загинаха 17 души, впоследствие починаха още трима от общо 11-те ранени. Сред жертвите бе и 13-годишно дете. При разследването се оказа, че шофьорът е карал с 13 км над разрешената скорост, а асфалтът не е отговарял на стандартите за пътната настилка.

Шестима души са подсъдими за инцидента - шофьорът на автобуса Григор Григоров, изпълнителният директор на "Трейс"-София Бисер Иванов, техническият ръководител на ремонта Иван Иванов, началникът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, строителният инженер от фирмата за надзор Михаела Томова и шефката на дирекция в АПИ Стела Попниколова. Материалите по делото са 277 тома, сред които има разпити на над 100 свидетели и заключения на 24 вещи лица.

Според апелативните магистрати във внесения обвинителен акт по отношение на двама от подсъдимите - Бисер Иванов и Иван Иванов, се установява дефицит на факти, който засяга пълнотата и на обвиненията спрямо тях и ограничава правото им на защита.

Апелативният съд за втори път потвърждава определение на долната инстанция за връщане на делото на прокуратурата. На 25 май м.г. САС е дал указания - за детайлно изложение на факти, които да вменяват отговорност на тези подсъдими за посочените нарушения на специалните норми от ЗУТ, но тъй като и с настоящия обвинителен акт дадените от САС указания не са изпълнени в цялост, делото следва да бъде върнато на прокурора с оглед преценката за евентуалното представяне на необходимите релевантни факти, ако все още се поддържа обвинението за тези нарушени, сочат магистратите.

Нарушението е отстранимо и поради това делото се връща на прокуратурата.

Определението на Софийския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.