Милиардерът Майкъл Блумбърг, баскетболните звезда Леброн Джеймс и Майкъл Джордан, режисьорът Стивън Спилбърг, певецът Джон Леджънд и други известни фигури предоставиха 20 милиона долара за плащането на дълговете на бивши затворници във Флорида, за да могат те да гласуват на изборите на 3 ноември срещу президента Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Някои смятат, че тази мярка може да повлияе на резултата от вота заради ключовата роля на Флорида в изхода от вота, противопоставящ Тръмп и кандидата на демократите Джо Байдън.

Организация, наречена Комисия по възстановяване на правата във Флорида, заяви вчера, че е събрала дарените средства, за да може да плати дълговете на затворници, излежали присъдите си в затвори в щата. Закон, влязъл само преди дни в сила във Флорида, отменя временно правото на гласуване на престъпници, излежали присъдата си, но все още неплатили наложените им от съда глоби или съдебни разходи. Някои от тези затворници имат дългове, възлизащи на няколко десетки хиляди долара и повечето от тях не могат да ги платят. Новият закон може да попречи де факто на до 750 000 души, основно цветнокожи или латиноси, да гласуват.

В дарителската кампания са участвали над 44 000 души и компании от САЩ. Сред тях са също певицата от кубинско-американски произход Камила Кабело, компаниите Уорнър брос, Ем Ти Ви, Комеди сентрал и местни отбори.

Отделно Блумбърг, който сам беше кандидат на Демократическата партия, но се отказа, заяви, че ще даде още 100 000 млн. долара за кампанията на Байдън.