Бившият президент на САЩ и настоящ кандидат за поста от Републиканската партия Доналд Тръмп събра привърженици в жегата от 100 градуса по Фаренхайт (почти 38 градуса по Целзий) на Лас Вегас. В един момент той попита събралите се дали имат нужда от помощ и изглеждаше видимо раздразнен от телесуфльорите (екран, изписващ текст, използван често от политици по време на речите им) , които не работеха, съобщи Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Един от хитовете в речта му беше, че ще се стреми да сложи край на облагането на бакшишите, отбеляза Ройтерс, което агенцията определи, като призив към работниците в сферата на услугите (още по темата по-долу).

Кандидатът нае допълнителни медици, разположи вентилатори, раздаде бутилирана вода и позволи на привържениците си да носят чадъри по време на митинг в Лас Вегас, където температурите достигнаха до близо 38 градуса. И все пак шестима души бяха откарани в болница, докато други двайсетина души получиха медицинска помощ на място, съобщи Ей Би Си като се позова на местната противопожарна служба.

По време на речта си той се пошегува, че не иска никой да умира на събитието, защото са му нужни гласове. Същевременно той предложи съдействие на хората, почувствали се уморени.

Завръщане в знойния щат

Тръмп се завърна в Невада, един от най-важните за ноемврийските избори щати, за втория си митинг, откакто беше признат за виновен по скандала за купуване на мълчание от актриса във филми за възрастни относно тяхна минала връзка. Безпрецедентното обвинение срещу бившия президент увеличи притока на средства за кампанията на Тръмп и активизира неговите привърженици, но все още не е ясно дали ще привлече колебаещите се гласоподаватели. Предвижда се днес Тръмп да бъде интервюиран от съдебни служители в Ню Йорк по видеоконферентна връзка - необходима стъпка преди присъдата му през юли.

По време на митинга, провел се в парк с малко сянка в близост до летище, Тръмп заяви, че събитието "не е толкова зле", колкото е очаквал и се оплака от недобре работещите телесуфльори, въпреки че по-рано самият той се подиграваше на предшественика си - президента на САЩ Барак Обама, че разчита на тях при речите си.

"Това е суха жега. Дреболия за жителите на Лас Вегас. Но е символ за останалата страна - ще преминем и през ада", заяви председателят на Републиканската партия в щата Невада Майкъл Макдоналд.

Кандидатът на Демократическата партия Хилари Клинтън спечели Невада през 2016 г., както и президентът Джо Байдън през 2020 г., но Невада беше единственият оспорван щат, където Тръмп се справи по-добре срещу Байдън, отколкото срещу Клинтън. По време на междинните избори през 2022 г. губернаторът на Невада Стив Сисолак, демократ, беше единственият действащ губернатор, който не спечели преизбирането.

Към работниците и за данъците им

Тръмп се надява, че влиянието му сред избирателите от работническата класа и нарастващият интерес от страна на латиноамериканците ще го тласнат към победа в щата.

Привличайки служителите от огромния сектор на услугите на Невада, Тръмп каза, че ще се стреми да премахне данъците върху бакшишите, основен източник на доходи за сервитьори, бармани и други служители в лъскавите хотели в Лас Вегас. Според Ройтерс това обещание предоставя още един детайл за планираната от Тръмп Данъчна политика, която досега включва неясни обещания за намаляване на задълженията за работниците от средната класа и малкия бизнес. Както изисква действащото законодателство, служителите трябва да отчитат бакшиша си като доход.

"Така че това е първият път, когато казвам това и за тези хотелиерски работници и хората, които получават бакшиши, вие ще бъдете много щастливи, защото когато дойда в офиса (има предвид Белия дом), няма да начисляваме данъци върху бакшишите на хората", каза Тръмп пред множество от няколко хиляди души.

Към испаноговорящите и мигрантите

Кампанията му поднови усилията си да привлече испаноговорящите гласоподаватели. Четирима от говорителите, които подгряха тълпата преди Тръмп да излезе на сцената, бяха именно с такъв произход.

Тръмп също така разкритикува президента на САЩ и негов най-вероятен съперник на изборите през ноември Джо Байдън за нелегалната миграция, предричайки, че решението на държавния глава от миналата седмица да ограничи приема на мигранти, незаконно пресичащи американско-мексиканската граница, няма да предизвика промени, макар че самият Тръмп да се опита да приложи подобни ограничения, докато беше президент.

Тръмп отново представи за герои последователите си, осъдени за участие в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., наричайки ги "войници" и предложи възможно насрещно разследване в случай, че бъде преизбран. "Те са жертви на случилото се. Те протестираща срещу фалшифицирани избори", заяви той.

Невада е един от шестте или седем "колебаещи се" щати, които най-вероятно ще определят резултата от цялостния вот. Проучване на канал "Фокс Нюз", проведено след издаването на присъдата на Тръмп, показа че той изпреварва Байдън в Невада с пет процента.

Ребека Гил, професор по политология в университета на Невада в Лас Вегас, заяви, че е скептична дали резултатите от вота ще отразят резултатите от проучването, предвид, че по-голямата част от гласоподавателите все още не обръщат внимание на предизборната надпревара. Допълнително, според нея, предложеното изменение в щатската конституция на Невада за забрана на абортите най-вероятно ще засили избирателната активност сред привържениците на демократите. "Мисля, че Невада е все още 100% в играта", заключи проф. Гил.