Украинският президент Володимир Зеленски е провел заседание на Ставката на върховния главнокомандващ, по време на което всички членове на Ставката са се изказали в полза на продължаването на защитата на Бахмут, гласи съобщение сайта на президентската канцелария на Украйна.

"След като разгледаха развитието на отбранителната операция в Бахмут, всички членове на Ставката изразиха обща позиция относно по-нататъшното удържане и отбрана на града", се казва в съобщението.

Обсъдена е и доставката на оръжие и боеприпаси за частите на фронтовата линия, доставката на военно оборудване от съюзниците и разпределението му между войските.

Същевременно се появи информация, че за да задържи град Артьомовск (както в Русия наричат Бахмут), Киев е събрал там от 7000 до 10 000 свои бойци. Това сочат според ТАСС изчисления на Алти Алаудинов, командир на специалните сили "Ахмат" и зам.-командващ корпус в Народната милиция на т. нар. Луганска народна република, чиято анексия Москва обяви през септември, предаде БТА.

Пред телевизия "Росия-1", Алаудинов прави уговорка, че не може да каже колко украински войници са ликвидирали там досега руските сили, но според него украинските войски в района "търпят много големи загуби всеки ден" и "естествено загиват със стотици и стотици".

В момента руската армия изцяло е блокирала Бахмут, твърди сепаратисткият командир.

"Разбираме, че противникът (силите на Киев, б. р.) планира удар с цел да деблокира самия Артьомовск, за целта бяха концентрирани три групи, но за момента те не успяват да го направят", заявява Алаутдинов.

Междувременно стана известно, че Киев ще демонтира част от отбранителните си заграждения. Заплахата от сражения в столицата вече е минимална, твърдят властите.

Киевската военна администрация, съвместно с украинските военни, ще демонтира част от загражденията, които се появиха в столицата след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Това беше съобщено в официалния канал на военната администрация в Telegram.

В началото на войната във всички части на Киев се появиха заграждения от бетонни блокове и чували с пясък, окопи и блиндажи. Но тъй като пряката заплаха от военни действия в Киев вече е минимална, отбранителните съоръжения ще бъдат частично премахнати.

"Някои пътни заграждения и инженерни съоръжения ще останат функционални; част от инженерните заграждения ще преминат в "спящ" режим; други инженерни заграждения ще бъдат напълно демонтирани", заяви началникът на градската военна администрация Сергей Попко.

За разтоварване на столичните пътища ще бъдат премахнати пътните заграждения, ще бъдат изнесени бетонни блокове, чували с пясък и противотанкови ровове, ще бъдат засипани траншеи и демонтирани блиндажи.

"Но моля никой да не забравя - войната в Украйна продължава! Никой не е премахнал напълно военната заплаха от северното направление. Освен това в столицата на една страна, която е във война, трябва да се изпълняват и други задачи по сигурността", каза Попко.

На фона на случващото се полският министър-председател Матеуш Моравиецки заяви, че Полша може да предостави на Украйна останалите си изтребители МиГ-29 от съветската епоха през следващите четири до шест седмици.

Според полската преса Моравецки е казал това на пресконференция, когато е бил помолен да коментира неотдавнашното изявление на полския президент Анджей Дуда относно МиГ-овете.

На 8 март в интервю за Си Ен Ен Дуда заяви, че Полша може да предостави на Украйна изведените от експлоатация МиГ-29.

Военните наблюдатели предполагат, че поляците вече са дали на украинците няколко МиГ-а миналата година - вероятно за резервни части за същите изтребители, с които разполага украинската армия.

Според открити източници до миналата година Полша е разполагала с 29 изтребителя МиГ-29. Планира се те да бъдат заменени с нови изтребители южнокорейско производство; освен това Полша вече експлоатира американски F-16 и е поръчала от САЩ 32 от най-модерните многоцелеви бойни самолети F-35.