В Босилеград в Сърбия са били задържани двама българи - учителката Даниела Михайлович - майка на малко дете, и дългогодишният активист за правата на българите в Босилеград Димитър Треперски. Това съобщават във Facebook Виктор Стоянов от Фондация "Македония" и журналистът от БНТ Богдана Лазарова.

"Задържането е без каквато и да е причина, но е във връзка с днешното посещение на Вучич в Босилеград - това е стар югославски подход за сплашване на българите и унищожение на човешките им права", пише в социалната мрежа Стоянов, като пояснява, че двамата са били арестувани в домовете им.

По думите на местни жители, цитирани от Богдана Лазарова, това била честа практика на сръбските власти срещу българите.

"Димитър Треперски е извикан на информативен разговор който продължава часове, а Даниела Михайлович е задържана за едно протестно писмо, което щяла да връчва на Вучич, и плакати в колата", обяснява още журналистката, която публикува и видео от обиска на автомобила на учителката от Босилеград.

И Стоянов, и Лазарова подчертават, че външното ни министерство е уведомено от посолството ни в Белград, а генералният ни консул в Ниш - г-н Димитър Цанев, работи за освобождаването на задържаните българи.

Малко по-късно Богдана Лазарова съобщи, че Димитър Треперски е освободен от полицейския арест веднага след излитането на хеликоптера със сръбския президент Александър Вучич от Босилеград, а малко по-късно от ареста е пусната и Даниела Михайлович.

"Засега информацията е, че нямат предявени обвинения и че арестът е бил чисто информативен", добавя журналистката.

Междувременно Вучич е заявил при посещението си в Босилеград, че много се радва да види, че няма разлика между българи и сърби, като се обърна към присъстващите и на български, информира агенция Танюг, цитирана от БТА.

Той изтъкна, че е горд, че е първият държавен глава, посетил Босилеград от 97 години.

Радвам да видя, че няма разлика между българи и сърби. За да останат и оцелеят хората по родните си места, трябва да имат работа. Затова от нас зависи да обърнем много по-голямо внимание, да доведем инвеститори, да отворим нови работни места, училища и да осигурим нови пътища. Това би било голям стимул и се надявам след година да видим резултатите, написа в профила си в социалната мрежа Вучич.

Радвам се, че задействахме и променихме някои неща по въпроса за учебниците на майчин български език в Босилеград, казва още сръбският президент, цитиран от Танюг.

Представители на Националния съвет на българското национално малцинство благодариха на Вучич за всичко, което е направил за тях през последните 10 години.

"Както за учебниците, що се отнася до образованието, така и за информирането", каза представител на българското национално малцинство.

Президентът на Сърбия отговори, че е много важно хората да имат бъдеще тук.

Тук хората са много добри и трудолюбиви и обичат страната си, каза Вучич и добави, че е получил и шоколад за сина си.

Вучич подчерта, че е необходимо възможно най-скоро да се направи ремонт на училище "Георги Димитров", който ще струва 87 милиона динара или 780 000 евро.

Сръбският президент каза, че председателят на община Босилеград Владимир Захариев е човек с голяма енергия и ще бъде на власт, докато е жив, защото винаги печели изборите.

Вучич обеща на жителите на Босилеград нови пътища и ремонти на други пътища в района, както и инвестиции, за да бъдат открити нови работни места.

"Вярвам, че в предстоящия период всички ние ще можем да се обединим и съвместно да се противопоставим на авантюризма и безотговорността, за да осигурим мир и стабилност за всички наши граждани и да мислим за растеж и напредък", каза Вучич.