Бенямин Нетаняху положи днес, 29 декември, клетва като премиер на Израел и даде началото на най-крайнодясното и консервативно в религиозно отношение правителство в историята на Израел, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Новият министър-председател се зарече да провежда политика, която може да предизвика вътрешни и регионални сътресения и да доведе до охладняване на отношенията между Израел и най-близките му съюзници.

Нетаняху положи клетва минути, след като парламентът гласува вот на доверие на новото му правителство. Той заема премиерския пост за шести път.

Кабинетът бе одобрен с гласовете на 63 от общо 120 депутати, съобщи парламентарният председател.

Ден по-рано, на 28 декември, номинираният за министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху финализира коалиционните споразумения с партиите от бъдещата управляваща коалиция - две от тях са подкрепящата заселническата дейност на Западния бряг Ционистка религиозна партия (ЦРП) и ултраортодоксалната формация "Обединен юдаизъм на Тората" (ОЮТ).

Миналия месец политическият блок, съставен от националистически и религиозни партии, спечели убедително предсрочните парламентарни избори.

"Ликуд" вече разпространи основните насоки на политиката на бъдещото правителство, от които става ясно, че еврейските селища на Западния бряг ще бъдат водещ приоритет.

Първата от тях гласи, че кабинетът "ще насърчава и развива заселването във всички части на израелската земя - в Галилея, Негев, Голанските възвишения и Юдея и Самария". "Юдея и Самария" е библейското название на Западния бряг. Предполага се, че този ангажимент на новото правителство може да доведе до сблъсък с най-близките международни партньори и съюзници на Израел, в това число и със САЩ, които са против строежа на еврейски селища на окупираните територии.

От 2014 г. израелско-палестинските мирни преговори с посредничеството на САЩ са в задънена улица, а възобновяването им изглежда малко вероятно. Някои представители на ЦРП дори открито настояват за анексиране на Западния бряг - територия, за която Израел претендира въз основа на библейските и историческите си връзки с нея, отбелязва Ройтерс.

Как прие новото правителство арабският свят

Арабският свят реагира на новото израелско правителство със смесени чувства, включващи противопоставяне, сътрудничество и загриженост, предаде агенция ТПС за БТА. Абдула Дженаид - журналист и бивш политически съветник, базиран в Бахрейн, каза за Тазпит прес сървис (ТПС), че "заплахата от анексиране на Западния бряг ще сложи край на всякаква бъдеща надежда за мир, основан на решение за създаване на две държави, и арабската мирна инициатива".

Високопоставен представител на Палестинската власт предупреди ТПС, че "за нас политиката на Израел - това е анексиране на териториите на автономията и косвено осъществяване на "Плана на века" и по тази причина са възможни всякакви варианти". Терминът "възможни са всякакви варианти" предполага, без да го препоръчва открито - насилие, оттегляне от мирните споразумения и премахване на палестинската власт, като и други сценарии".

"Оповестеното от Израел противоречи на международните решения. Правят се опасни изявления и това ще има последици за региона", добави той.

Лидерите на израелските араби казаха, че не изключват сътрудничество с новото правителство.

По-откритата публична реакция, извън Израел, дойде от йорданския крал Абдула, който предупреди следващото ръководство на Израел да не променя статута на Храмовия хълм в Йерусалим.

"Ако има хора, които искат конфронтация, готови сме за това", каза кралят. "Искам да смятам чашата за наполовина пълна, но за всички нас има червени линии и смятам, че в Израел има много хора, които са също толкова загрижени, колкото сме и ние; използването на свещените места в Йерусалим за политически цели ще доведе нещата до загуба на контрол и до интифада, която може доведе до пълен срив".

Междувременно саудитски коментатори казват, че "отношенията с Израел вече не са табу" и арабски съобщения показват, че саудитският външен министър е казал на еврейски дейци в САЩ, че "нормализацията започна още преди години".

Въпреки това, саудитското правителство още не е отговорило на изявлението на Нетаняху, че мирът със Саудитска Арабия ще доведе и до мир с палестинците. Нетаняху направи изявлението в интервю от 15 декември за базираната в Дубай телевизия "Ал Арабия".

В Египет анализатори предричат, че прагматизмът ще продължи да доминира в отношенията между Йерусалим и Кайро. Хасан Абу Талиб - консултант по стратегически проучвания, смята, че всички израелски правителства се отнасят прагматично с Египет и вижда в него важен партньор по отношение на палестинската кауза.

Вътрешният враг

"Чувам постоянните вопли на опозицията за край на държавността и демокрацията", каза Нетаняху от парламентарната трибуна преди новото правителство официално да положи клетва. Речта му беше многократно прекъсвания от лидерите на опозицията, които го освиркваха и осмиваха, а на моменти скандираха думата "слаб".

Министър-председателят се обърна към опонентите си и заяви, че загубата на избори не означава край на демокрацията, а че тъкмо в това е нейната същност.

Правителството на Нетаняху публикува платформа, в която се казва, че "евреите имат изключителни и безспорни права" върху всички израелски и палестински територии и че ще се напредва със заселническите дейности в окупирания Западен бряг. Това включва и узаконяване на десетки израелски незаконни строежи и обещания за анексиране на цялата територия - действия, на които международната общност категорично ще се противопостави. Това би разрушило и последните надежди за палестинската държавност, а Израел във все по-голяма степен ще бъде възприеман като страна, налагаща апартейд срещу палестинците, коментира АП.

Новото правителство също така предизвика опасения, свързани с правата на малцинствата и на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

И така, кои са водещите министри в поредното правителство на Нетяняху

Представеното от Бенямин Нетаняху ново правителство на Израел днес получи вот на доверие в израелския парламент. Агенция Ройтерс публикува кратка справка на водещите министри в новия кабинет, който включва религиозни и националистически партии.

Йоав Галант, министър на отбраната

Член на консервативната партия "Ликуд" на Нетаняху, 64-годишният Галант започва военната си служба като леководолаз във военноморския флот. Той беше избран да оглави въоръжените сили през 2011 г., но се оттегли тогава заради обвинения, че е извършвал строителни дейности в жилището си, без да е получил съответното разрешително.

Бецалел Смотрич, министър на финансите

Заселник от Западния бряг, който оглавява крайнодясната Религиозна ционистка партия, Смотрич ще ръководи министерството на финансите по силата на договор за ротация на този пост, сключен с Арие Дери от религиозната партия "Шас". След като предизвика безпокойство с думите си, че Израел ще просперира, ако се придържа към библейските ценности, Смотрич уточни, че защитава свободните пазари.

Смотрич, който е 42-годишен, се противопоставя на палестинската държавност. В миналото той е агитирал срещу гражданите на арабското малцинство в Израел, осъждал е ЛГБТ активистите и е наричал съдебната система твърде либерална. Сега той казва, че ще служи на всички израелци. Новите му задължения в кабинета включват и роля в министерството на отбраната, контролиращо селищата на Западния бряг, който той иска да види разширени и накрая анексирани от Израел. Преди това той е бил министър на транспорта.

Ели Коен, министър на външните работи

Като министър на разузнаването в едно от предишните правителства на Нетаняху, 50-годишният Коен посети Судан като част от усилията на Израел да включи тази африканско-арабска страна в регионалните споразумения за нормализиране на отношенията, известни като "Авраамовите споразумения". Той е член на "Ликуд".

Итамар Бен-Гвир, министър на националната сигурност 

Заселник от Западния бряг, който оглавява крайнодясната партия "Еврейска сила", Бен-Гвир си осигури едно разширено във своите дейности министерство в правителството, което ще отговаря за полицията. Той обеща да фокусира вниманието си върху законите и реда за всички граждани, но предпочита по-свободни правила за откриване на огън от израелските сили за сигурност, когато те се сблъскват с арабски бунт.

Бен-Гвир, който е на 46 години, се противопоставя на палестинската държавност и се застъпва за разпускане на временното правителство на Палестинската автономия, създадено през 90-те години.

Някога той е бил част от "Кахане Чай", еврейска групировка, която е в черния списък на Израел и на Съединените щати. Оттогава той се отрече от някои възгледи на "Кахане Чай". През 2007 г. той беше осъден за подстрекателство срещу арабите и подкрепа за тероризма. Сега е адвокат.

Арие Дери, министър на вътрешните работи и здравеопазването

Дери, на 63 години, който е ултраортодоксален равин, е лидерът-ветеран на "Шас", подкрепян от религиозните евреи с близкоизточен произход. Неговото назначаване в новото правителство на Нетаняху беше оспорено във Върховния съд на Израел предвид присъдата му за данъчни измами - без да лежи в затвора - през миналата година. През 1999 г. Дери беше осъден на 3 години затвор за вземане на подкупи. Връща се в политиката през 2012 г. Според коалиционното споразумение след две години той ще стане финансов министър.

"Шас", заедно с друга ултраортодоксална партия, "Обединен юдаизъм на Тората", отдавна предизвиква безпокойство сред светските либерали с искането за даване на социални помощи и освобождаване от военна служба за техните членове.

Ицках Голдкноп, министър на жилищната политика 

Лидер на "Обединен юдаизъм на Тората", който получава подкрепа от религиозни евреи с европейски произход, 72-годишният Голдкноп е новак в националната политика. Той влезе във водещите новини, когато отрече да знае да има криза с недостиг на жилища на достъпни цени за много израелци.

Рон Дермър, министър по стратегическите въпроси 

Бивш посланик във Вашингтон, Дермър беше ключова фигура в укрепване отношенията на Израел с Обединените арабски емирства и Бахрейн през 2020 г. в дипломатическата инициатива на администрацията на републиканците на тогавашния американски президент Доналд Тръмп. Но 51-годишният Дермър имаше по-хладни връзки с предишното управление на демократите, някои от които са част от администрацията на сегашния президент на САЩ Джо Байдън.