Самолет изпълни днес първия директен пътнически полет между Израел и Катар. Той докара израелски футболни фенове в Доха за откриването на Световното първенство по футбол, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Израел и Катар не поддържат официални отношения. Еврейската държава обаче установи дипломатически връзки с няколко арабски страни през 2020 г. с посредничеството на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, в атмосфера на цялостно разведряване.

Самолетът излетя от летище "Бен Гурион" край Тел Авив, като съответният гейт бе празнично украсен.

Израелски пътници споделиха с радост колко изненадващо лесно ще имат възможност да присъстват мачове от Световното първенство по футбол в Катар. Някои от тях изразиха надежда временното разрешение за преки полети ще открие пътя за по-нататъшно нормализиране на двустранните отношения.

"Имахме известни притеснения, не мога да го отрека", довери Саги Ашкевиц, който замина за Катар с трима приятели. "В крайна сметка обаче мисълта да гледам (аржентинския нападател Лионел) Меси за последен път, наред с мисълта, че пишем история, надделя над всички безпокойства, и ние сме щастливи да бъдем част от това", добави израелският футболен фен, който ще наблюдава на живо Световно първенство за втори път.

Най-малко 10 хиляди израелци се очакват да посетят Катар по време на едномесечния Мондиал, като повечето от тях ще пътуват през трети страни, отбелязва Ройтерс.

На хората, качили се на самолета, изпълнил днешния исторически първи полет между Израел и Катар първоначално им било казано, че ще имат престой в Кипър. В крайна сметка обаче те летяха директно между двете страни в съответствие с обявено миналата седмица от Международната федерация на футболните асоциации (ФИФА) споразумение, което да позволи израелци и палестинци да наблюдават на живо Мондиала.

На борда на самолета имаше както евреи, така и израелски араби, но нито един човек от палестинските територии, отбелязва Ройтерс.

Според шефа на израелска компания за продажба на билети всъщност палестинците предпочитат да пътуват по друг път, най-вече през съседна Йордания.

Днешният полет бе изпълнен от "Ти Ю Ес Еъруейз" (TUS Airways) - базирана в Кипър авиокомпания, която е част от "Кнафаим холдингс" (Knafaim Holdings) - най-големия израелски авиационен холдинг.

До момента са одобрени още шест полета между Тел Авив и Доха по време на Мондиала. Хората, които искат да пътуват, са длъжни да си купят и билет за връщане, за да бъде гарантирано, че на борда ще са същите пасажери, които вече са преминали проверките та летище "Бен Гурион".

Израел, който играе квалификации в Европа, не се класира за Световното първенство по футбол.

Поне двама от феновете, които пътуваха днес, довериха, че ще присъстват на мачове на Иран - заклет враг на Израел.

Един от тях, с бейзболна шапка в зеления цвят на исляма, дори каза, че ще седне сред иранските фенове.

А Риад Зиадна, представител на арабското малцинство в Израел, изрази увереност, че Мондиалът ще даде импулс за "мирно съвместно съществуване в целия Близък изток".