Израел може да атакува ирански ядрени обекти след две или три години, заяви днес министърът на отбраната Бенямин Ганц, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Необичайно директното изказване на израелския военен министър идва на фона на трудните международни опити за възобновяване на ядрената сделка, докато иранските власти напредват с процеса на обогатяване на уран, който освен за мирни цели, би могъл да се използва и за производство на ядрено оръжие, посочва Ройтерс.

"След две или три години може би ще летите в източна посока и ще участвате в атаки по ядрени обекти в Иран", заяви Ганц по време на реч пред дипломиращи се военновъздушни кадети.

Повече от десетилетие Израел отправя завоалирани заплахи за нападение по ядрените съоръжения на Ислямската република, ако преговорите на международната дипломация с Техеран не доведат до резултат.

Прогнозата на израелското разузнаване за 2023 г. е, че Иран "ще продължи с бавния си напредък", според в. "Израел Хайом". "Иран ще промени политиката си единствено, ако му се наложат сериозни санкции, но тогава може да реши да ускори обогатяването за военна употреба", се казва в доклад, автентичността на който беше потвърден от военен говорител.