Над 10 000 са случаите на заразени с коронавирус в Германия, съобщават днес германските медии. От института "Роберт Кох" предупредиха, че ако скоро разпространението на заразата не бъде овладяно, в Германия до три месеца може да се разболеят до 10 милиона души - т.е. над 12% от населението.

"Наблюдаваме експоненциално развитие на епидемията. Ние сме в началото на епидемия, която ще продължи много седмици и месеци", заяви директорът на института Лотар Вилер. Той апелира за поддържането на добра хигиена и спазване на всички други мерки, обявени от властите.

Тази вечер канцлерката Ангела Меркел ще направи специално обръщение към нацията, в което се очаква да призове за същото. Не се очаква тя да обяви нови мерки срещу Ковид-19. Германия вече затвори училищата и забрани религиозните церемонии. Затворени са и повечето магазини. Хранителните магазини и аптеките остават отворени.

Министър-председателят на федералната провиция Бавария Маркус Зьодер призова за по-строги мерки в супермаркетите, които да осигурят спазването на дистанция. Той посочи като пример Дания - там бяха залепени специални лепенки, които оказват на какво разстояние един от друг трябва да стоят пазаруващите, докато чакат на касата.

Производителите на медицински продукти в Германия се оплакаха, че срещат затруднения да осигурят нужните предпазни средства и дезинфектанти дори за работещите в собствените им заводи. От автомобилния концерт BMW пък обявиха, че преустановяват автомобилното си производство за четири седмици.

Текстът е публикуван на DW

Открити са нови симптоми на заболяването

Професор Хендрик Щреек, ръководител на Института по вирусология към Университетската клиника в Бон, е открил нови симптоми на заразата с Ковид-19. Става дума за няколкодневна загуба на обоняние и вкус - те са установени при две трети от заразените. Засега обаче не може да се каже със сигурност кога точно се проявяват тези симптоми.

"Предполагаме, че в по-напреднала фаза на заболяването", казва проф. Щреек в интервю за ФАЦ.

Вирусологът разказва, че една заразена майка дори не можела да усети миризмата от пълните памперси на бебето си, за други - храната била напълно безвкусна. Освен това при 30 процента от заболелите е констатирано разстройство - а това е по-често, отколкото се смяташе досега.

Ето и симпотмите, които бяха известни досега:

Графика: Дойче Веле

Междувременно актуални проучвания от Китай са установили, че децата се заразяват точно толкова често, колкото и възрастните, но развиват само леки или дори никакви симптоми. При по-голямата част от пациентите - 91 процента, заболяването преминава само с меки или умерени симптоми, със суха кашлица и евентуално по-висока температура, посочва пред ФАЦ проф. Щреек, базирайки се на последните данни от анализи, направени в китайския град Шънджън.

Междувременно броят на заразените с Ковид-19 в Германия надхвърли 10 300.

(последна актуализация в 12:30 ч)

Текстът е публикуван на DW