Общият размер на задигнатото е пресметнат от dir.bg на основата на обявените суми за целите на кратък обзор.

Реалната сума вероятно надхвърля 60 000 лева, тъй като поне в единия случай (в Търговище) доверчивата жертва е хвърлила през прозореца и златни бижута. Освен това несъмнено има случаи, за които още не е съобщено, или изобщо ще останат необявени.

Измамите – против възрастни хора са извършени предимно вчера. За една от тях dir.bg вече съобщи – пострадал е 80-годишен мъж от самоковско село.

Зачестяват ли?

И друг път за кратко време са се струпвали подчертано повече случаи на нагли „ало-кражби”, отколкото обикновено.

Повод да обобщим петте като „Черна сряда” е преди всичко впечатляващата плячка на негодниците със слушалки.

Годишният размер на заграбеното чрез телефонни измами в България е около 5 милиона лева според неофициални оценки, цитирани този месец от в. „Телеграф”. Това означава не повече от 14 000 лева средно на ден, не 60 хиляди.

Шокиращ е и цинизмът на оповестените днес престъпления. Всички престъпници са се представили като полицаи инспектори и т.н. Явно модата с „агент Петров”, „капитан Григоров” и т.н. си върви, независимо от упоритите разяснения, че полицията не иска хвърлени от балкона пари, за да си върши работата.

81-годишни жени са обрани в две от посегателствата, за които става дума. Едната е от Перник (хвърлила през терасата 3000 лева), а другата от Дупница. Тя е ощетена с 3000 лева плюс 20 евро, нещо което подсказва как измамата, съчетана в случая със заплахи, я е принудила да разгъне и последната скътана банкнота.

Значително по-млада дама от Търговище е хвърлила през прозореца в полза на мним полицай 2000 лева и златни украшения. Странното в случая е, че преди години тя вече се е парила от измамници – само че по схема за купуване на телефонни ваучери.

От внушителна сума се е лишила 67-годишната Т. И. от Монтана. Тя дала 6750 евро в брой на телефонни измамници, които я заблудили, че помага на полицията в акция срещу телефонни измамници.

Мръсна война

Цитирайки съобщението на Областната дирекция на МВР в северозападния град, кореспондент на БТА припомня още случаи от последно време. Те помагат по-ясно да разберем мащабите на напастта, която вече е мръсна война, дебнеща зад всеки ъгъл.

„На 4 януари – пише репортерът - жена от Монтана даде 20 000 лева на измамници, а на 24 декември м.г. жена от Вършец даде 22 000 лева и множество златни бижута на измамник, който също се представил за полицай.”

И не е само това.

Преди няколко дни мъж на 46 години от Монтана хвърли всичките си налични спестявания на престъпник, който чакал под терасата на блока му, а други две жени дадоха съответно 6000 лева и 3000 лева на телефонните измамници.

Полицията в Монтана напечата листовки с указания как да се действа в случай на обаждания от непознати по телефона.

Листовките бяха разпространени чрез кметовете в селата и чрез полицейските инспектори в кварталите в градовете. Поставени са на всички публични места - в пощенски станции, банки, спортни зали, православни храмове.

Районното управление на МВР в Лом напечата стикери на които пише "Стоп, измама, не давай пари", които кварталните инспектори лепят на слушалките на домашните телефони на възрастни хора, при посещения в домовете им.

Отворен остава въпросът дали на една война може ефикасно да се противостои с просвета или листовки. Или е настъпило времето на такива мерки, каквито обикновено са щит на обществото против терористични заплахи.